Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Polykrates

Polykrates kimdir?

 

Polykrates: MÖ 6. yy. MÖ 535-522 arasında hüküm süren Samos tira­nı.

Heredotos Polykrates’in başa geçişini şöyle anlatır: “Polykrates zorla ba­şa geçmiş, Samos’u ele geçirmiş ve önce cumhuriyeti üçe bölerek kardeşleri Pantagnotos ile Syloson’u bunların başına geçirmiş, sonra birincisini öldür­müş, Syloson’u, yani İkincisini sürmüş, bütün adayı kendi hükmüne almış ve böylece iktidara tam olarak el koyduktan sonra Mısır kralı Amasis ile karşı­lıklı armağanlar alıp vererek bir dostluk antlaşması mühürlemişti.”

Tiran olduktan sonra Samos’u büyük bir deniz gücü haline getirmiş, komşu adalarda hakimiyet kurmuş, sarayında görkemli bir hayat sürmüştür. Firavun Amasis ile kurduğu ittifakı, Pers kralı Kambyses II Mısır seferine çık­tığında bozdu, Perslere destek yolladı.

Bir yandan korsan gibi davranan do­nanması ile Ege’de zorbaca bir denetim oluşturmuş, beri yandan sanatçıları korumuş, şair Anakreon’u sarayında ağırlamıştır. MÖ 522’de Sardeis satrabı Oroites’in tuzağına düşmüş, çarmıha gerilerek öldürülmüştür. Böylece Samos’un altın çağı sona ermiştir.

Heredotos “bütün Yunanistan en büyük eserlerinden üçünü onlara (Samoslulara) borçludur” diye yazar.

Bir sulama tüneli, limanı çevrele­yen mendirek ve büyük bir Hera tapınağından oluşan bu üç büyük eser Polykrates zamanında yapılmış olmalıdır.

Yine Heredotos’un aktardığı Polykrates’in denize attığı yüzük hikayesi Alman şair Schiller tarafın­dan da işlenmiştir.