Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Pompilius Numa Pompilius

Pompilius Numa Pompilius kimdir?

 

Pompilius, Numa: MÖ 700. Geleneksel kabule göre MÖ 715-673 arasın­da hüküm süren ikinci Roma kralı.
Sabin kökenlidir.

Yaptığı birtakım dini re­formlarla hatırlanır; dini takvimi belirleme, Vesta rahibelerinin kurumsallaştırılması, Mars, Iupiter ve Romulus’a tapınma ve pontifeks denilen üst ra­hiplik düzeninin kuruluşu, Terminus adına ilk tapınağın yapımı. Ayrıca kent halkını mesleklerine göre gruplara ayırması köken farklılıklarının önemsizleş­mesine ve vatandaşların uyum içinde kaynaşmasına sebep olmuştur.

İnanışa göre Numa, Roma’nın efsanevi kurucusu Romulus’un barışçı karşıtıydı.

Plutarkhos onun kırk üç yıllık saltanatı süresince birgün bile savaş yaşanmadığını devlet yönetimindeki bilgeliğinin Pythagoras ile olan yakınlığından (zaman dizimsel açıdan bu imkansızdır) kaynaklandığı aktarır.

Başka bir söylenceye göre MÖ 181’de me­zarı kaza ile bulunmuş ve içinden, (bugün kayıp olan) Pythagoras’a ait oldu­ğu söylenen kitaplar çıkmış.

Numa Pompilius: Sabin kaynaklı Numa Roma'nın kuruluş efsanesinde ikinci kral olarak gösterilir.

Kendisi Romulus'un Roma'yı kurduğu gün dünyaya gelmiş, tahta çıkınca da Romulus'a bir tanrı gibi tapınılmasını sağlamış (Romulus).Tanrılara saygılı dindar bir kral olarak geçinir: Roma pantheon'una birçok tanrı kattığı gibi, rahip heyetleri de kurmuş. Din konusunda yaptığı bütün bu yenilikleri kendisine Egeria adlı nympha esinlemiş. Numa aya dayanan ve uğurlu ile uğursuz günleri sayan bir yeni takvim de yapmış, mucize yaratmak, sofraları nefis yemekler ve şaraplarla donatmak, pınarlardan bal akıtmak gücüne de sahipmiş. Çok yaşlı olarak öldüğü zaman İaniculus tepesinde dikilen mezarına iki tabut koymuşlar, birinin içinde kendi ölüsü, öbüründe kendi eliyle yazdığı kutsal kitaplar bulunuyormuş. Mezar dört yüzyıl kadar sonra açılınca kitaplar olduğu gibi bulunmuş, kendi ölüsünün saklandığı tabutsa boşmuş.