Prefektörlük
Prefektörlük nedir? Hangi ülkelerde Prefektörlük yönetim biçimi vardır?
Prefektörlük (Latince Praefectura kelimesinden gelmektedir); Günümüzde Japonya ve Fransa'da uygulanan antik çağdan kalma bir yönetim birimi. Çeşitli ülkelerin herhangi birinde ve bazı uluslararası kilise yapılarında idari bölüm veya alt bölüm olup, antik dönemde atanmış bir vali tarafından yönetilen bir Roma ilçesiydi.
Prefektörlük Fransızca'da préfecture şeklindeki kullanımı ile Fransa'da kullanılan bir idari terimdir. Terim; bir bölgenin idari merkezi ve prefektörlüğün idari yetkisi anlamları yanında Valilik Karargâhı ve bir departmanın idari merkezi için de kullanılabilmektedir.
Japonya'nın prefektörlükleri Japonca Todōfuken kavramına denk düşen Prefektörlük,Japonya'nın birinci düzey idari bölümlerine denilmektedir. Prefektörlükler ilk defa 1868 yılında Meiji Restorasyonu sırasında kurulmuştur.
Ülkede 47 adet Prefektörlük bulunmaktadır. Prefektörlüklerin 43 tanesi normal prefektörlük (ken), ikisi kentsel prefektörlük (fu, Osaka ve Kyoto), biri bölge (dō, Hokkaido) ve biri metropoldür (to, Tokyo).
Her prefektörlük doğrudan seçilen bir vali (chiji) tarafından yönetilir. Yönetmelik ve bütçeler üyelerinin dört yılda bir seçildiği tek kamaralı bir meclis (gikai) tarafından yürürlüğe edilir.
1947 Yerel Özerklik Yasası'na göre her prefektörlük şehirlere (shi) ve ilçelere (gun) ve her ilçe kasaba (chō/machi) ve köylere (son/mura) ayrılmaktadır. Hokkaidō ise 14 alt prefektörlüğe (shichō) ayrılmaktadır. Ayrıca bazı prefektörlükler de uzak bölgelerin yönetilebilmesi için alt prefektörlüklere sahiptir. Japonya'nın başkenti Tokyo hem şehir hem de prefektörlük özelliklerine sahiptir ve ek olarak 23 özel semte (tokubetsu-ku) ayrılır.