Prehistorik arkeoloji alanı, otopark olarak kullanılmış!
Prehistorik yerleşim alanı ve birinci derece arkeolojik, doğal sit alanı olduğu belirtilen Girmeler Mağarası'nın girişindeki höyüğün korunması için, otopark olarak kullanıldığı tespit edilen alan araç girişlerine kapatıldı.
Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki Girmeler Mağarası'nın girişindeki düzlüğe açılan kapı, mağaranın girişindeki höyüğün tahrip edilmemesi için araç geçişlerine kapatıldı.
Girmeler Mahallesi'nde bulunan mağaranın araç trafiğine kapatılmasıyla ilgili Fethiye Kaymakamlığından yapılan yazılı açıklamada, mağaranın ziyarete açık olduğu vurgulandı.
Mağaranın prehistorik bir yerleşim alanı ve birinci derece arkeolojik, doğal sit alanı olduğu belirtilen açıklamada, "Daha önceki senelerde bahse konu alanın, otopark alanı olarak kullanıldığı, alan gezdirilirken ücret alındığı ihbarları üzerine tahkikat başlatılmıştı. Tarihi alanın tahribatının, otopark olarak işletilmesinin önüne geçilmesi ve kontrolsüz giriş çıkışın önlenmesi için kapının kilidi yenilenmiştir. Kapı insan ve motosiklet girişine engel olmayacak kadar açık, otomobil, minibüs ve otobüs girişine engel olacak kadar kapalıdır. İnsanların girmesine engel herhangi bir durum yoktur. Kontrolsüz giriş ve yapılan tahribatlarla tehdit altında olan alanın tahsis yönünde çalışmalar devam etmektedir." ifadelerine yer verildi.
- Turizme kazandırılmasını istiyorlar
Makedonya Kralı Büyük İskender'in şifa bulmak amacıyla ziyaret ettiği belirtilen mağaranın Fethiye Müze Müdürlüğünce araç trafiğine kapatılmasını değerlendiren Mahalle Muhtarı Hamit Sarı, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilgili kurumlara mağaranın sürekli ziyarete uygun şekilde ışıklandırılması ve ziyarete açılması için müracaat bulunduklarını söyledi.
Mağaranın girişinin kısmen kapalı olması nedeniyle ziyarete gelenlerin mağdur olabileceklerini ifade eden Sarı, "Görülmeye değer bir tarih mekan tam olarak turizme hizmet vermiyor. Mağaranın içinde sarkıtlar var. Mağaraların biri yakındaki okula çıkıyor. Diğerine ise yaklaşık 18 kilometre gidilebiliyor. Burası canlandırılıp turizme kazandırılsa günlük yaklaşık bin kişi ziyaret eder." diye konuştu.
- Girmeler Mağarası
Mağara, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar uzanan süreçte Likya uygarlığına ışık tutuyor. Mağara çevresinde yapılan kazı çalışmalarında elde edilen buluntular, bölgede yaklaşık 11 bin 500 yıl önce yerleşik hayatın varlığını ortaya koyuyor. Demirçağ, Roma, Bizans ve son olarak Osmanlı dönemine ait buluntulara rastlanan mağarayı, Makedonya Kralı Büyük İskender'in şifa bulmak amacıyla ziyaret ettiğine inanılıyor.
Ali Rıza Akkır - AA