Prof. Dr. İlber Ortaylı: Roma’yı Roma’da aramayın
"Türk arkeolojisi bir ekoldür, Roma’yı Roma’da aramayın" diyen ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Roma Tarihine damga vuran önemli kentlerin ve isimlerin Anadolu'daki izlerinin önemine dikkat çekti.
Kültürel miras bilincinin artması ve bu mirasın korunması gibi konuları kendisine sosyal misyon edinen ve bu misyon doğrultusunda ürün, hizmet ve teknolojilerin geliştirilmesini hedefleyen koruma, restorasyon, arkeoloji, müze, teknoloji fuar ve konferansı Heritage İstanbul, üçüncü gününde de konuklarını ağırlamaya devam etti. Fuar üç günlük yoğun takvimde yer alan uzman isimler, kamu ve özel sektörün önemli temsilcileri, akademisyenler, kültür mirasının çıkartılması ve korunması konusunda örnek çalışmalar yürüten belediyelerinin yetkililerini ve dünyaca tanınmış müze, kütüphane mimarlarına ev sahipliği yaptı.
İkinci günde, TÜRSAB: Kültür Mirası ve Turizm konulu panelde TÜRSAB Bilgi Teknolojileri ve Medya İletişimi Grup Başkanı Mesud Kanat’ın moderatörlüğünde, Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun ile birlikte panelde konuşmacı olarak yer alan Tarihçi, Akademisyen, Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Akdeniz’in medeniyetler merkezi olduğunu belirterek, Türkiye’nin muhteşem bir diller haritası olduğunu altını çizdiği konuşmasında Osmanlı’dan Cumhuriyet’e arkeoloji bilimi ile ilgili konularda açıklamalarda bulundu.
Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Türk arkeolojisi bir ekoldür, Roma’yı Roma’da aramayın" diyerek Roma Tarihine damga vuran önemli kentlerin ve isimlerin Anadolu'daki izlerinin önemine dikkat çekti.
İkinci günün bir diğer konuğu ise “Geçmişten Geleceğe Hikayeler” bölümünde Mimar, Atelier Brückner Kurucu Ortağı Sn. Shirin Frangoul-Brückner’di.
Üçüncü günün panelinde Tarih Belediyeler konusu altında Arkeolog, Arkeoloji ve Sanat Yayınları Başkanı Nezih Başgelen moderatörlüğünde Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Amasra Belediye Başkan Recai Çakır bir araya geldi ve paylaşımlarda bulundu.
Uluslararası Kütüphaneciler Birliği panelinde Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphane Direktörü Tuba Akbaytürk Çanak moderatörlüğünde “IFLA’ının yeniden yapılandırılması ve sürdürülebilirlik” başlıklı oturumda IFLA Başkanı Barbara Lison ve MEF Üniversitesi Kütüphane Direktörü Ertuğrul Çimen konuşmacı olarak yer aldı. Diğer bir oturumda ise Yüksek Mimar, Editör, Danışman Banu Uçak moderatörlüğünde Tasarımcı ve EAA-Emre Arolat Architecture Kurucu Ortağı Emre Arolat ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi dinleyicilerle bir araya geldi.