Prof. Dr. Isabella Caneva: Arkeoloji kazısı aslında yıkım keşke başka çare olsa
İtalyan Kültür Merkezi 2022 Arkeoloji Sempozyumu başladı. Sempozyumun açılış konuşmalarında arkeolojik ve kültürel miras bulgularını korumanın önemi ve zorluklarına dikkat çekildi, İtalyan arkeologlar konuşmalarında bu zorlukları nasıl aştıklarını örneklerle anlattılar ve arkeolojiyi halka buluşturmanın önemini vurguladılar.
Türkiye'de 60 yılı aşkın zamandır arkeolojik kazı ve araştırma gerçekleştiren 14 İtalyan arkeologun son dönemde elde ettikleri bulguları açıklayacağı "13. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu" başladı.
İtalyan Kültür Merkezi'ndeki etkinlik, önceki sene Göreme'de gerçekleştirilen "Medea" sergisinin görüntülerinden oluşan kısa filmin gösterimiyle başladı.
Büyükelçi Giorgio Marrapodi: İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu önemli bir kültürel randevu
Açılışta konuşan İtalya'nın Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, arkeoloji alanında Türkiye'nin büyük bir zenginliği olduğunu söyledi.
Marrapodi, İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu'nun 13 yıldır tekrarlanan önemli bir kültürel randevu olduğuna dikkati çekerek, "Her yıl bu faaliyetlerin sonuçlarını paylaşmak çok önemli. Heyecanla bir araya geliniyor ve gelecek yılın da konusu belirleniyor. Hedefimiz buradaki çıktıları daha geniş kitlelere ulaştırmak." dedi.
Çalışmaların sadece bilimsel açıdan değil Türkiye-İtalya arasındaki iş birliği açısından da büyük önem arz ettiğine vurgu yapan Marrapodi, "Kültürel ve arkeolojik faaliyetler, her dönem ülkeler arasında bir kültürel köprü vazifesi görüyor. İki büyük uygarlığın böyle bir iş birliği çok önemlidir. Bu yıl iki ülkenin iş birlikleri açısından çok başarılı bir yıl oldu." ifadelerini kullandı.
Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo: Türkiye'deki arkeolojik kazılara katkı sağlıyoruz
İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo da arkeoloji çalışmalarının sonuçlarını kamuoyuna tanıtmak için on yılı aşkın bir süredir sempozyum düzenlediklerini dile getirdi.
Schirmo, yapılan çalışmaların Türkiye'deki arkeolojik kazılara katkı sağladığının altını çizerek, şunları kaydetti:
"İtalyan arkeoloji misyonları, prehistoryadan, klasik Greko-romen ve Bizans dönemine kadar insanlık tarihinin en temel dönemleri üzerinde çalışma şansına sahip oldu. Türkiye'deki arkeolojik kazılara en büyük katkılardan birini verdik."
Rahmi Asal semmpozyuma katılanları İstanbul Arkeoloji Müzelerine davet etti
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal da ülkeleri birbirine yaklaştıran kültürel faaliyetlerin önemine değinerek, sempozyuma katılan arkeolog ve akademisyenlere İstanbul Arkeoloji Müzelerini ziyaret etmeleri çağrısında bulundu.
Asal ayrıca Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı'nın mesajını toplantıda okudu.
Isabella Caneva: Arkeoloji aslında ister istemez bir yıkım, koruma da çok önemli
Türkiye'deki İtalyan Kaynaklı Arkeoloji Kazı Ekibinin Başkanlığını yapan duauen arkeolog Prof. Dr. Isabella Caneva Anadolu toplumunda arkeolojinin dünü, bugünü üzerine "lectio magistralis" başlıklı konuşması ile yoğun alkış aldı.
Konuşmasında arkeolojinin tarihin karanlık çağlarını ve kayıp bilgilerini aydınlatma açısından ne kadar önemli ve gerekli bir bilim olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Caneva, "Kazı aslında bir yıkım. Keşke kazı yerine teknolojik imkanlarla kazı yapmadan tüm bulguları görebilme ve zarar vermeden çıkarabilme imkanları gelişebilse. Ancak henüz uzaktan araştırma teknoojileri bu kadar gelişmediği için kazılar arkeolojinin olmazsa olmaz aşamalarıdır. O yüzden kazılarda elde edilen bilgiler çok değerli ve ortaya çıkan her bulgu münkün olabildiğince korunması gereken eserlerdir. Ne kadar zor olursa olsun korumalarını sağlaycak yöntemler bulmak arkeologların başlıca görevlerindendir" dedi.
Arkeologlar bilgileri halkın anlayabileceği formatlara indirmekle de sorumlu
Çağımızda değerlendirme ve iletişim yöntemleri değişti. Arkeolojik bilgileri akademik düzeyden halka indirebilme açısından bu gelişme önemli fırsatlar doğurdu. Arkeologlar artık geçmişe dair bilgileri bulma ve koruma sorumluluğu kadar onları halkın anlayabileceği formatlara indirmekle de sorumlu hale geldiler. Biz buna sosyal sorumuluk diyoruz ve İtalyan arkeoloji ekipbi olarak elimizden geldiğince arkeolojik bilgiyi halka ulaştımaya gayret ediyoruz. Bu noktada keşif mitosu önemli bir nokta"
İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı tarafından finanse edilen Anadolu'daki İtalyan arkeoloji misyonları arasında, Malatya-Arslantepe, Gaziantep-Karkamış, Yozgat-Uşaklı Höyük, Niğde-Kınık Höyük, Mersin-Yumuktepe, Kayseri-Kültepe ve Mersin-Elaiussa da yer alıyor.
İki gün sürecek sempozyumda, yıl boyunca yapılan kazılardan elde edilen bilgi ve bulguların sunumu gerçekleştirilecek.
Yaşar İliksiz - Arkeolojikhaber.com