Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Puteoli

Puteoli neresidir?

 

Puteoli: İtalya’nın doğu sahilinde, Napoli Körfezi’nin kuzey ucunda, Napo­li’nin 12 km. batısındaki kurulmuş antik kent.

Yaklaşık MÖ 520’de Samos’tan gönderilen siya­si sürgünler tarafından Dikaiarcheia adıyla kuruldu.

Siyasi olarak Cumae’ye bağımlıydı ve Neapolis’e karşı bir karakol vazifesi görüyordu. MÖ 421’de Samnitler tarafından ele geçirildi.

MÖ 338’de bölgenin büyük bir kısmı Roma kontrolüne girdi.

MÖ 215’te Hannibal’e başarı ile direndi.

MÖ 194’de Roma kolonisi haline geldi. Bu yüzyılda ticari önemi arttı. Roma için önemli bir limandı, doğudan, özellikle İskenderiye’den tahıl getiren gemiler buraya yanaşırdı. Appia Yolu (Via Appia- Roma Yolları) üzerinde olması kentin öne­mini arttıran başka bir unsurdur.

Bölgede sık meydana gelen depremler im­paratorları daha elverişli bir liman inşasına sevk etti. Claudius döneminden sonra Roma’nın limanı Ostia’nın gelişimine önem verilince Puteoli düşüşe geçti ve MS 6. yüzyılda terk edildi.

En parlak döneminde nüfusu 65 bin ola­rak tahmin edilen kentin çevresinde önde gelen Romalı ailelerin villaları bu­lunurdu.

Serapis, Kybele, Tupiter Dolikhenos, Bellona kültlerinin, Yahudi­lik ve Hıristiyanlık gibi pek çok doğu kökenli inancın kentte yaygın olması nüfusunun hayli kozmopolit olduğunu gösterir.