Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Pyrrhon

Pyrrhon kimdir?

 

Pyrrhon: MÖ 365-275. Elis’li filozof.

Pynhonculuk akımının kurucusu, şüpheciliğin babası sayılır.

Hayatının ilk dönemlerinde ressamdı. Daha sonra Anaksarkhos’un öğrencisi oldu. Yaşamının çoğunu doğduğu kentte geçirdi. Sadece Büyük İskender’in seferine katılıp Orta Asya ve Hindistan’a gitmiştir. Dönüşünde kentine dönüp sakin ve yurttaşları tarafından saygı duyulan bir ömür sürmüştür.

Diogenes Laertius onun için şöle yazar: “..Anaksarkhos’u gittiği her yerde izlemiş, bu sayede Hindistan’da Çıplak Sofistlerle ve Maglarla bir araya gelmiş. Böylece, Abderalı Askanios’un dediği gibi, bilinemezci­lik ve yargıdan kaçınma biçimlerini benimseyerek son derece soylu bir felse­fe getirmiş görünüyor. Ona göre ne güzel, ne çirkin vardır, ne doğru ne eğ­ri vardır; gene aynı şekilde her durumda gerçekte hiçbir şey yoktur, insanlar her şeyi uylaşım ve alışkanlıkla yaparlar..”

Pyrrhon bir öner­menin lehinde ve aleyhinde aynı geçerlilikte görüşler belirtilebileceği inan­cıyla hakikati aramanın boş bir çaba olduğunu, dışımızdaki dünyanın akıl ya da duyular ile bilinemeyeceğini öne sürer. Zira duyular yanıltıcıdır, bu yüz­den duyu algılarına güvenerek yargıda bulunmamak gerekir.

Pynhonculuk Atina’da Orta ve Yeni Akademia döneminde etkili oldu. Savunduğu şüphe­cilik akımının gereği olarak yazılı hiçbir şey bırakmadı, ona ait bilgilerimiz öğrencisi Timon’un yazdıklarından gelir.