Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Pyrrhos Savaşı

Pyrrhos Savaşı

 

Pyrrhos Savaşı: MÖ 280-275. Epirus Krallığı ile Roma Cumhuriyeti arasın­daki savaş.

Tarentum kentinin Roma baskısına karşı Epirus kralı Pyrrhos’tan yardım istemesi ve Pyrrhos’un ordusu ile Güney İtalya’ya gelişi ile başlamış­tır.

MÖ 280’de Herakleia yakınlarında gerçekleşen ilk çarpışmayı Pyrrhos kazandı. Bu zaferden sonra başka Yunan kentleri de kendisini desteklemeye başladı.

MÖ 279’da, Ausculum yakınlarında gerçekleşen çarpışmayı yine Pyrrhos kazandı fakat o kadar çok kayıp verdi ki, büyük kayıplar vererek ka­zanılan benzeri zaferler “Pyrrhos zaferi” deyişine yol açmış, “böyle bir zafer daha kazanırsam mahvolurum” sözü akıllarda yer etmiştir.

Seferine Sicilya’ya geçerek devam eden Pyrrhos burada bazı kentleri almış fakat Lilybaeum’u alamamıştır. Kuşatmanın uzaması ve kayıpların artması üzerine tekrar İtalya anakarasına geçen Pyrrhos MÖ 275’te Orta İtalya’da Beneventum yakınların­da Romalılara yenildi. Bunun üzerine Pyrrhon İtalya’yı terk ederek ülkesine geri döndü.

Roma Cumhuriyeti’nin Güney İtalya’da hakimiyetini iyice yerleş­tirdiği bu savaş sayesinde Roma ordusu ilk kez Orta İtalya’nın dışına çıktı, ilk kez bir Hellen ordusu ile karşılaştı ve Yunan kültürü ile yakın temasa geçti.

Ayrıca bu savaşta Pyrrhos’un kullandığı savaş filleri daha önce Romalılar ta­rafından hiç görülmemişti.