Anasayfa / Kütüphane

Pythagoras / Pisagor

Pythagoras/ Pisagor Kimdir?

 

Pythagoras / Pisagor: MÖ 580-500. Samos’lu matematikçi ve filozof.

Hakkında pek çok söylenti ve efsane uydurulan bir filozoftur.

Gençliğinde uzun seyahatlere çıktı.

Diogenes Laertios onunla ilgili şunları anlatır: “Sonra Girit’te Epimenides ile birlikte İda mağarasına girdi, Mısır’da da tapınaklara girip tanrılar hakkında bütün gizleri öğrendi. Sonra Samos’a geri döndü ve yurdunu Polykrates’in tiranlığının pençesinde bulunca İtalya’nın Kroton kentine yelken açtı. Orada İtaliotlar için yasalar çıkanp öğrencileri ile birlikte büyük saygı gördü: Sayısı üç yüze varan öğrencileri devleti öyle iyi yönettiler ki, bu yönetim biçimi gerçek aristokrasiydi”

Yaklaşık MÖ 530 yılında göç ettiği Kroton kentinde kurduğu okul bir çeşit dini cemaati andırmaktaydı.

Felsefeyi evreni açıklayan bir araç olarak değil bir yaşam biçimi olarak değerlendiriyorlardı.

Evrenin tüm düzenini sayı dizileri ile açıklamaya çalışan bir anlayışı vardı.

Bu amaçla matematikle ilgilenirken çeşitli teoremler bulmuş, ses dizileri ve müzik aletleri ile ilgili temel kavramları keşfetmişlerdir.

Evrendeki uyum fikrine vurgu yapan Pythagoras’ın görüşleri tıp alanını da etkilemiştir.

Sağlığı vücuda etki eden güçlerin dengesi, hastalığı ise bu dengenin bozulması şeklinde açıklayan Pythagorasçı hekimler hastalığı tedavi etmek için vücuda etki eden güçleri uyum içine sokmayı önermişlerdir.

Yunan dünyasını ruh göçü fikri ile tanıştıran o olmuştur. Daha yaşarken efsaneleştirilmiş olan Pythagoras’ın görüşleri Platon ve  Aristoteles’i oldukça etkilemiştir (Platon Timaeus ve Phaidon diyaloglarında onun görüşlerini tartışır).

MÖ 1. yüzyılda tekrar canlanan Pythagorasçı görüşler Plotinos ile en olgun çağını yaşamıştır.

Ömrünün son günlerini Metapontion’da geçirmiştir.

Ölümü ile ilgili tekrar Diogenes Laertios’a kulak verelim: “Milon’un evinde dostlarıyla otururken içeri kabul edilmeye değer bulunmayanlardan biri kıskançlığından tuttu evi yaktı; kimileri de bunu, başlarına tiran olur korkusuyla bizzat Krotonluların yaptığını söyler. Pythagoras tam kapıdan çıkarken yakalanmış; bakla dolu bir yere gelince, üstüne basıp geçmemek için, yürümektense yakalanmayı, konuşmaktansa öldürülmeyi yeğlediğini söyleyerek orada durmuş; böylece peşindekiler tarafından boğazlanmıştır”

Arkhytas onun tanınmış öğrencilerinden biridir.
 

2. Pythagoras: MÖ 490-450. Samos’lu heykeltıraş.

Muhtemelen MÖ 494’te, Ionia Ayaklanması’nın başarısız olmasından sonra Rhegion’a göç etmiştir. Sadece bronz ile çalışmıştır. Myron ve Polykleitos’un atlet heykelleri konusunda rakibiydi.

Heykelleri hareketin tasviri ve beden oranları konularında başarılı bulunmuştur.