Restorasyon: Restoration
Restorasyon nedir? Restoration nedir?
I. Restorasyon: Restorasyon, bir yapının, bir yapıtın yıkılan, harap olan bölümlerinn daha fazla tahrip olmasını önlemek için, aslına uygun biçimde, belirli ilkeler içinde onarılması işlemine denir.
II. Restoration: Tarihsel belge niteliğindeki kültür varlıklarının gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için yapının aslını bozmadan, koruma bilinci ile geleneksel ve bilimsel yöntemlerle yapılan onarım. Kültür varlığının özelliğine ve onarılacak yapıtın korunma durumuna göre, uygulanacak restoration işlemleri farklılık göstermektedir. Restorationun amacı, bir yapının tarihsel kimliğini ve belge değerini korumaktır. Restorationu iki aşamada ele almak gerekir:
1. Yapı kalıntılarının kalıcılığını sağlama, sağlamlaştırma.
2. Aslına uygun olarak ayağa kaldırma. Taşınır kültür varlıklarını korumak için yapılan onarım ve tamamlama işlemleri için de restoration kelimesi kullanılmaktadır.
III. Restorasyon: Tarihsel belge niteliğindeki kültür ürünlerinin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için yapılan müdahalelerin hepsini kapsayan bir eylemdir.
Restorasyon çağlar boyu tamir niteliğiyle varolduğu halde, koruma bilinci ve bugün izlenen ilkeler yüzyıl başından beri geliştirilmektedir.
Restorasyonun amacı yapının tarihsel kimliğini ve belge değerini korumaktır. Yapıya yeni bir işlev verilmesi restorasyonun amacı değil, aracıdır. Ancak, restorasyon, tarihsel yapı ve tarihsel çevre kavramları ve nitelikleri görecelidir. Geçmişte yer alan her yapıtın korunması ve restorasyonu söz konusu olamayacağı için bazı sınırlamalar getirilmektedir. Bu sınırlama ve kurallar doğrultusunda bir yapı için hangi restorasyon tekniğinin kullanılacağına karar verilir.
IV. Restorasyon: Eski, tarihi, otantik ve özgünlük değeri olan, önemli bir olaya ev sahipliği yapmış eserin / kültür varlıklarının, aslına uygun olarak, asli malzemeden, asli yapım tekniğinden ve özgünlüğünden faydalanarak, mümkün olduğu kadar az müdahale ile korunarak onarılmasıdır. (Nezih Başgelen)