Restorasyonu biten 250 tarihi eser için toplu açılış yapıldı
Vakıf Haftası'ında Restorasyonu Tamamlanan 250 Eserin Toplu Açılışı kapsamında Mardin'de 3, Diyarbakır'da ise 8 tarihi eserin açılışı gerçekleştirildi.
Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki 7 bölgeden canlı bağlantıların yapıldığı toplu açılış törenine, Mardin'deki Zeynel Abidin Camisi ve Külliyesi'nden de katılım gösterildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla vatandaşlara hitap ettiği tören kapsamında, terör örgütü saldırıları sonucu zarar gören ve restore edilen, Mardin'de 3, Diyarbakır'da 8 tarihi eser hizmete açıldı.
Bölge ve Mardin'e yapılan destek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Mardin Valisi ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, "Huzur ve istikrar ile bölgemizde ve ilimizde istihdam, sanayi, ticaret, ulaşım, eğitim, kültür ve turizmle ilgili çalışmaların yanı sıra artık belediyelerde de çok önemli çalışmalar yapılmaktadır.'' dedi.
Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise sağlanan huzurla Nusaybin'in her geçen gün daha da güzelleştiğini kaydetti.
Nusaybin'in bundan daha iyisine ve daha güzeline layık olduğuna işaret eden Çankırı, "Biz, 'Durmak yola devam' dedik. Onlar yıktılar, biz yeniden yaptık. İnşallah bundan sonra Nusaybin halkının dik duruşuyla hiçbir şekilde buna izin verilmeyeceğine canı gönülden inanıyorum.'' diye konuştu.
Metin Evsen: Bu eserler bizim kimliklerimiz
Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen de Cumhuriyet'in kuruluşundan 2003 yılına kadar onarılan eser sayısının 52 olduğunu, 2003 yılından bu yana ise ülkede 5 bin eserin restore edildiğini söyledi.
Bunun, vakıf eserlerine ne kadar ehemmiyet verildiğinin en büyük göstergesi olduğuna dikkati çeken Evsen, bugün açılışı yapılan eserlerin, terör saldırılarından dolayı harap edildiğini, yakıldığını, yıkıldığını aktardı.
Evsen, "Bu eserler bizim kimliklerimiz. Bizim kimliklerimizi ortadan kaldırmaya çalışanların amaçları kursaklarında kaldı.'' ifadelerini kullandı.
2003 yılından bu yana Mardin'de 50 eserin restorasyonunun yapıldığını dile getiren Evsen, bu projelere yaklaşık 23 milyon lira kaynak aktarıldığını kaydetti.
Konuşmaların ardından Nusaybin Belediye Başkan Vekili Kaymakam Ergün Baysal ve İl Müftüsü İsmail Çiçek'in de yer aldığı protokol tarafından açılış kurdelesi kesildi.
Açılışa, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Türbe üzerindeki kitabeye göre 12. yüzyılda yapılan Zeynel Abidin Camisi, Nusaybin'de, Suriye sınırına yaklaşık 250 metre uzaklıkta bulunuyor.
Çorum'da Hıdırlık Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilmesinin ardından ibadete açıldı.
Çorum Valisi ali Necmeddin Kılıç, Hıdırlık Camisi'ndeki törenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarımı yapılarak hizmete sunulan 250 eserin açılışının yapıldığına işaret etti.
2. Abdulhamit Han tarafından eski caminin üzerine yeniden bir cami inşa ettirildiğini ifade eden Kılıç, "Bu eser, yıllar içinde mahalli imkanlarla onarım görmüş, ancak bu onarımlar, eserin orijinalliğine olumsuz etkide bulunmuştur. Yeni yapılan onarımla yağlı boyalar kazınmış, sıvaları indirilmiş ve orijinalindeki malzemeler kullanılarak, aynı şekilde neredeyse yeniden inşa edilmiştir." dedi.
Toplamda 1 milyon 300 bin lira harcanarak Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Hıdırlık Camisi'nin, Çorum'un sahip olduğu en önemli tarihi değerlerinden bir tanesi olduğunu vurgulayan Kılıç, şunları kaydetti:
"Hıdırlık Camimiz ve beraberindeki sahabe türbelerimiz, Türkiye'nin önemli inanç merkezlerinden bir tanesidir. Burada, hakkında ayet indiği düşünülen ve hadislerle övülen bir sahabe olduğu düşünülen Süheyb-i Rumi'nin kabri bulunmaktadır. Ayrıca Ubeyd-i Gazi ve Kereb-i Gazi isimli sahabelerimiz de burada yatmaktadır. Süheyb-i Rumi'nin İstanbul'un fethine giden orduların içinde olduğu ve burada bir çatışmada şehit olduğu ya da bir hastalıktan ötürü dünyasını değiştirdiği rivayet edilmektedir. Üç sahabenin aynı anda burada meftun olması, burada küçük çaplı bir çatışma neticesinde şehadete erdiklerini gösteren delil olarak bazı kaynaklarda kabul edilmektedir."
Erzurum'da restore edilen, Anadolu'daki en gözde Selçuklu eserlerinden. Çifte Minareli Medrese yeniden hizmete açıldı.
Erzurum Valisi Azizoğlu da Erzurum'un vakıf medeniyetinin en önemli şehirlerinden olduğunu söyledi.
Bakım ve onarımı yapılarak halkın hizmetine sunulan bölgedeki 12 vakıf eserinden biri olan Çifte Minareli Medrese'nin 1291 yılında, Sultan olan Hüdavent Hatun tarafından yaptırıldığını ifade eden Azizoğlu, "Medresenin bakım onarımı için toplam 10 milyon TL harcama yapılmıştır. Çevre düzenlemesini de bu yıl tamamlayarak, vakıf eserleri müzesi olarak kullanacağız. 2005-2018 yılları arasında bölgemizde 97 cami, 17 türbe, 2 han, 1 medrese, 1 kervansaray, 10 hamam ve 1 alışveriş merkezi olmak üzere toplam 129 eserin restorasyon ve ihyası yapılmıştır." diye konuştu.
Halil İbrahim Sincar, Mehmet Arif Altun, Muhammed Furkan Güneş - AA