Restore edilen Mısır Çarşısı klima çöplüğüne döndü
Mısır Çarşısının çatısı, restorasyonun ardından klima çöplüğüne dönüşürken duvarlara açılan kablo delikleri tepki çekti.
İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından Mısır Çarşısı’nda, Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından beş yıl süren restorasyon çalışmaları tamamlandı.
GETA Genel İnşaat Firması tarafından yürütülen çalışmalar bitirilirken, tarihi yapı tümüyle elden geçirilmiş oldu. Ancak yetkili kuruluşların tüm çabasına rağmen, Tahtakale’ye açılan Ketenciler Kapısı’nın olduğu kısımda ortaya çıkan manzara, bazı vatandaşların tarihi eser üzerindeki hoyratlığını gözler önüne seriyor. Kimi dükkan sahiplerinin tarihi çarşının çatı kısmını klima çöplüğüne çevirmesinden sonra duvarlarda açılan kablo deliklerinin yarattığı tahribat görenleri hayrete düşürüyor.
Üstelik çarşının çatısındaki kötü görüntüler yakın zamanda ortadan kaldırılmasına rağmen, bazı kişilerin bu alana eşyalar koyup çöp atması dikkatlerden kaçmıyor. Kablo yığınlarının delinen çarşı duvarlarından geçirildiği de görülürken, eserin meydana bakan kısmındaki dükkanların çatı kısımları dokusuyla uyumsuzluğu anlatmaya yetiyor. Yenilenen klima sistemleri ise çarşının çatı kısmında görünümü bozacak şekilde yer alıyor.
Mısır Çarşısı’nın Tahtakale’ye komşu kısmında bulunan kıyafet tezgahları da tarihi dokunun ahengini bozar nitelikte. Daha önce yetkililer tarafından Mısır Çarşısı’nın dış duvarına bitişik olan giyim dükkanlarının taşınacağı, delinmiş duvarlara gerekli müdahalelerin yapılacağı belirtilmesine rağmen buradaki aksaklıklar devam ediyor.
Prof. Dr. İpek Akpınar: Mutlaka denetlenmeli
İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. İpek Akpınar, tarihi Mısır Çarşısı’nda ortaya çıkan görüntüyü şöyle yorumladı: “Kültürel mirasımız maalesef bilinçsizce zedelenip, tahrip ediliyor. Uzmanlığa başvurmanın unutulduğu dönemlerden birini yaşıyoruz. Tarihi eserlere yapılan hoyratlıklar, bir türlü sona ermiyor. Hiç kimsenin bu tür eserlere vandalca dokunma hakkı bulunmuyor. Yasa koyucuların kültürel ve tarihi miraslarımızı düzenli olarak kontrol etmesi ve zarar verilmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Restorasyon ve denetleme konusunda bütçe sıkıntısı varsa, özel sektöre kolaylaştırıcı krediler sağlanmalı.”
Mert İnan - Milliyet