Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

Roma devrinden kalma boks eldivenleri bulundu

Roma dönemi duvar resimleri, mozaikler ve heykeller üzerinden varlığı bilinen Antik Roma dönemine boks eldivenleri ilk defa Hadrian Duvarı yakınında keşfedildi.

 

Günümüz İngiltere'sini doğu-batı doğrultusunda ikiye ayıran yaklaşık 1900 yıl önce imparator Hadrian döneminde savunma amaçlı imal edilmiş Hadrian Duvarı (Roma Duvarı) yakınlarında, Roma dönemine ait boks eldiveni keşfedildi.

Günümüz boks maçlarında kullanılan eli kaplayan modellere göre, Roma boks eldivenleri, deri dolgulu şeritlere benziyor.

Roma dönemi duvar resimleri, mozaikler ve heykeller üzerinden varlığı bilinen Antik Roma dönemine boks eldivenleri ilk defa Hadrian Duvarı yakınında keşfedildi.

Parmak eklemlerine rahatça oturacak şekilde tasarlanmış koruyucu eldivenler, tampon olarak işlev gören doğal malzeme ile doldurulmuştu. MS 120 yıllarına tarihlenen eldivenler modern bir ele bile rahatça oluyor. Eldivenlerden bir tanesinde, bunu kullanan kişinin parmak eklemlerinin izleri hala duruyor.

Eldivenler, geçen yıl Hadrian Duvarı’nın güneyindeki Vindolanda’nın 4. yüzyıl taş kalesinin altında bulunan bir Hadrian öncesi Roma süvari kışlasında yapılan en son buluşlar arasında yer alıyorlar.

Kazıları yürüten Dr Andrew Birley, “Boks eldivenleri kadar şaşırtıcı bir şey keşfettiğinizi fark ettiğiniz an, boynunuzun arkasındaki tüyler ürperiyor.” diyor.

Arkeologlar bu arkeolojik alanı tesadüfen bulmuştu ve yaklaşık 2000 yıl önce ailelerin arkasında bıraktıkları olağanüstü askeri ve kişisel eşyalarla şaşkına dönmüşlerdi. Diğer bulgular, Roma imparatorluğunun kuzey-batı bölgelerinde bile son derece nadir olarak bulunan tüm kılıçları kapsıyor.

Bölgede bulunan çoğu eser, günümüze kadar çok iyi korunarak ulaşmış, çünkü Romalılar tarafından kışla terk edildikten yaklaşık 30 yıl sonra (120 yılından biraz önce) beton zeminin altına saklanmışlardı. Oksijensiz koşullar, ahşap ve deri gibi organik malzemelerin çürümesini engelledi.

Günümüzde kullanılan ve tüm eli kaplayan boks eldivenlerinden ziyade, doldurulmuş deri bantlara benzeyen eldivenler, stil ve işlev bakımından birbirine benziyor ancak birbirinin eşi değil.

Eldivenleri inceleyen Patricia Birley, “Bildiğimiz kadarıyla, Roma imparatorluğuna ait buna benzer hiç bir örnek bulunamadı.” diyor.

Duvar resimleri, vazolar üzerindeki tasvirler gibi başka kaynaklardan bildiğiniz bir şeyi bulduğunuzda daima heyecan verici oluyor. Ancak somut bir şeyi görmek son derece eşsiz bir şey. Çok daha fazla şey öğreniyorsunuz. Örneğin daha büyük olan boks eldiveni tamir edilmiş. Bunun sahibi, eldivenini kaybetmek istememiş ve onarmak ve düzeltmek için oldukça gayret göstermiş.”

Birley, boks hakkında antik döneme ait kapsamlı yazıların bulunduğunu belirtiyor: “Yunan tarafından biraz biliyoruz, daha sonra Romalılar farklı bir seviyeye getiriyor.”

Antik Yunan filozofu Plato, “Eğer boksörsek, daha önce günler boyunca savaşmayı ve çatışma saatinde kullanmayı düşündüğümüz tüm darbeleri ve savunmaları taklit ederek egzersiz yapmamız gerektiğini öğrenmeliydik; mümkün olduğunca gerçeğe yaklaşabilmemiz için cestus yerine (metal ağırlıklı deri kayışlar) boks eldivenlerini giymeliyiz.” yazmıştı.

Roma ordusunda, dövüş becerileri ve zindeliği teşvik etmek için boks yapılıyordu ve seyirciler de bunlara katılıyordu. Eldivenler, kışladan çıkan bulgular arasında, Vindolanda Müzesi’nde sergilenecek.

Erman Ertuğrul - Arkeofili (The Guardian. 19 Şubat 2018)