Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

Roma metrosu arkeoloji kazılarında altın yaldızlı cam bardak dibi bulundu

Roma metrosu arkeoloji kazılarında nadir görülen bir arkeolojik kalıntıya rastlandı. Arkeologlar, kişiye özel üretilmiş cam bardağın dibine altın yaldızla işlenmiş bir erkek portresi ile karşılaştılar. Resmin Roma Şehir tanrıçası 'Dea Roma'yı temsil ettiği belirtildi.

 

İtalyan arkeologların ifadesine göre, Roma’nın Metro C metro hattının inşaatı çncesinde yapılan arkeolojik tetkiklerde Ebedi Şehir’in Tanrıçası “ Dea Roma”yı temsil eden figürün altın yaldızla işlediği çok nadir görülen bir cam parçası bulundu.

Roma’nın özel müfettişliğinden arkeolog Simona Morretta’ya göre, kişiselleştirilmiş cam bardak dibi olduğu tahmin edilen kalıntıda Tanrıça Roma'nın altın yaldızla yapılmış temsili ilk kez bulundu.

Altın yaldızlı camı “olağanüstü işlenmiş” olarak nitelendiren Morretta, haber ajansı ANSA’ya şunları söyledi: “Altın yazldızlı cam zaten çok nadir bulunan bir bulgu, ancak bunun bir benzeri yok”

.

Aslen bir içki bardağının tabanı olan buluntu, Roma şehrini kişileştiren kadın tanrıçanın bir görüntüsüne sahiptir. Tanrıça Roma, kafasında kask ve elinde bir mızrak ile gösterilmiştir.

Roma Belediye Bakanı Roberto Gualtieri, “Şehrimizin bin yıllık tarihi, dünyayı şaşırtmaktan ve büyülemekten asla vazgeçmiyor” diye yazdı.

Cam üzerinde hiçbir yazı yoktur. Amazon esintili bir kıyafet giymiş, alnında bir diadem ve tüylü bir tepesi olan bir kask var. Göğsünün üzerinde bir mızrak taşıyor. Saçındaki bukleler ve kasktaki kaydırma çalışmaları güzel hazırlanmış detaylardır.

Altın yaldızlı cam, iki cam tabakası arasında kaynaşmış altın varakta dekoratif bir tasarıma sahip üst düzey bir camdır. Hayatta kalan Roma örneklerinin çoğu, kesilmiş cam dipleri içiyor.

Morretta, değerli eserin, üçüncü yüzyılın ortalarında terk edilen ve daha sonra yerle bir edilen metro çalışmaları sırasında bulunan askeri kışlalara ait olmadığını, ön çalışmaların camın dördüncü yüzyılın başına ait olduğunu söyledi.

Eser, kışlanın yerinde sergisini içerecek yeni bir metro istasyonu müzesinde sergilenecek.

arkeonews.com