Romalılar, Burdur'da Testudo taktiği ile 15 metrelik yapay 'dağ' oluşturmuş
Arkeolojik verilere göre; 278 yılında gerçekleşen Kremna Antik Kenti Kuşatması sırasında Roma ordusu bir tür kalkan duvarı oluşturma düzeni olan çok meşhur Testudo taktiğini kullanarak, 120 metre x 120 metrelik genişliğe sahip 15 metre yüksekliğinde bir kuşatma tepesi oluşturmayı başardı. Tepe bugün antik kent surlarının karşısında varlığını sürdürüyor.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Salih Soslu, Romalıların Kremna Antik Kenti Kuşatması’nda Testudo taktiğini nasıl kullandığını olay yerindeki bulgularla araştırarak, ilginç bir savaş arkeolojisi çalışmasına imza attı. Çalışma Roma Ordusunun hemen hemen her kale savunmasında kullandığı Testuda taktiğinin Burdur'da ilginç bir amaçla kullanım özelliğine dikkat çekiyor.
Antik Çağ'da Pisidia Bölgesi’nin stratejik önem taşıyan dağlık kenti Kremna, günümüzde Burdur İli’nin, Bucak İlçesi’ne bağlı, Çamlık Köyü’nün Hacıbağ Mahallesi sınırları içinde yer alıyor ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayça Polat Berks'in başkanlığında kentte arkeoloji kazıları sürüyor.
Arkeoloji kazı alanının karşısında ilk bakışta doğal bir coğrafik oluşum izlenimi veren bir tepecik dikkat çekiyor. Yaklaşık 15 metre yükseliğinde ve 120 metre x 120 metrelik genişliğindeki küçük dağ oluşumu aslında yapay bir oluşum ve M.S. 278 yılında gerçekleşen Kremna Antik Kenti Kuşatması sırasında Romalılarca inşa edilmiş bir kuşatma tepesi. Peki, Romalı askerler, savaş sürerken ve üstlerine gülle yağarken, surların hemen önüne toprak yığarak bir tepeyi oluşturmayı nasıl başardılar?
Arkeoloji ve Sanat Dergisi'nin Mayıs - Ağustos tarihli 170. sayısında yer alan "Kremna Kuşatması’nda Testudo Taktiği Uygulandı mı? Kent Kuşatma Taktiği Üzerine Bir Araştırma" başlıklı makalede söz konusu tepenin savaşın tüm etkenlerine rağmen testudo sayesinde korunaklı ve güvenlikli bir çalışma ortamı sağlanarak nasıl vücuda getirildiği anlatılıyor.
Arkeolojikhaber'in derlediği bilgilere göre makalesinde Kremna Antik Kenti'nin tarihi önem, coğrafi ve siyasi şartlarının yanı sıra Testudo taktiğinin tarihi, ilk nerede kullanıldığı ve ne amaçla kullanıldığı konularında bilgiler veren akademizyen arkeolog Dr. Öğr. Üyesi Salih Soslu, "Kremna kuşatmasında kentin ele geçirilmesi amacıyla inşa edildiğini belirlediğimiz kuşatma tepesi, oldukça önemlidir Burası kentin batısında, kuzeyde konumlanan K5 ve K6 kulelerinin karşısında yer almaktadır.... Fakat kuşatma sürerken bu mahiyetteki bir tepenin oluşturulması oldukça güç ve tehlikeli bir girişimdir. O halde bu durum nasıl mümkün olmuştur? Bu olayı Roma’nın savaş teknolojisiyle açıklamak gerekirse mümkün kılabilecek en önemli taktiksel olay, askerlerin testudo oluşumundan yararlanmaları gerçeğidir. Şöyle ki, işçiler, Romalı askeri mühendislerin teknik çalışmalarıyla belirlenen bu alana toprak biriktirirken, askerler de testudo ile oluşturdukları, yani kalkanlarını kullanarak yaptıkları çatıyla onları korumuş olmaları gerekir. Ancak bu oluşumun çatısı altında, kuşatma tepesini surların önünde inşa etmek mümkün olurdu" diyor.
Dr. Öğr. Üyesi Salih Soslu makalesinde Kremna Antik Kenti Kuşatması'nda savunmacıların kullandığı taş gülleler hakkında da ayrıntılı bilgiler ve resimlere yer veriyor. Konu hakkındaki ayrıntılı bilgilere Arkeoloji ve Sanat Dergisi'nin Mayıs - Ağustos tarihli 170. sayısında bulabilirsiniz.
arkeolojikhaber.com