Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

Romanya’da 6500 yıllık bir mezarda 169 altın yüzük bulundu

Romanya’nın Crişana eyaletinin Bihor ilçesinde bulunan Biharia Komününün yakınında ortaya çıkarılan M. Ö. 4500 yılına ait bir kadına ait mezar içerisinde 169 altın yüzük bulundu.

 

İlginç arkeolojik keşif,  Oradea şehrini A3 otoyoluna bağlayan yeni yolun inşaat çalışmaları sırasında yapıldı.

Kazılar, Roman ve Macar uzmanlardan oluşan çok uluslu bir ekip tarafından Mart ayından Haziran ayının sonuna kadar yürütüldü. Kazılarda, Neolitik Dönem’den üç, orta ve geç Tunç Çağı’ndan iki, Roma Dönemi’nden iki ve Orta Çağ’dan iki alan ortaya çıkarıldı.

Tarii Crisurilor Müzesi tarafından yayınlanan basın açıklamasında, Biharia yakınlarında kazı yapan arkeologlar, Tiszapolgár kültürüne ait bir kadının mezarını buldular.

Tiszapolgár kültürü (M.Ö. 4500-4000), Büyük Macar Ovası, Banat, Crișana ve Transilvanya, Doğu Slovakya ve Orta Avrupa’daki Ukrayna Zakarpattia Oblastı’nın Neolitik bir arkeolojik kültürüdür.

Ekibe liderlik eden Tarii Crisurilor Müzesi’nden Dr. Călin Ghemiş, kadının saçlarını süsleyen 169 altın yüzük, çok spiralli bir bakır bilezik, iki altın boncuk ve kemikten yapılmış yaklaşık 800 boncukla nasıl gömüldüğünü anlattı.

Ölen kişinin dişleri ve boyları üzerine yapılan ilk çalışmalara dayanarak, mezarın yüksek statülü bir kadına ait olduğuna inanılmaktadır. Bu, normalde Tiszapolgár kültüründen erkek mezarlarıyla ilişkili silahların eksikliği ile daha da desteklenmektedir.

DNA örneklemesi ve daha ileri antropolojik çalışmalara ek olarak, karbon-14 analizi yoluyla daha doğru tarihlendirme elde etmek için Romanya ve Hollanda’daki laboratuvarlara örnekler gönderildi.

Projenin daha geniş kazılarında, ekip ayrıca Sântandrei kasabası yakınlarında MÖ 2. yüzyıldan MS 2. yüzyıla kadar seramik içeren iki konutun izlerini buldu. Ekip ayrıca Biharia yakınlarında 3. ila 4. yüzyıldan kalma bir Sarmatya yerleşimi ve yerleşimin nekropolünden birkaç mücevher parçasıyla gömülü bir kadın iskeleti buldu.

Leman Altıntaş -Arkeonews.com