Rossini’nin Stabat Mater Oratoryosu Kadıköy'de seslendirilecek
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu, İsa Peygamberin çarmıha gerilirken, annesi Meryem Ana'nın çektiği acıya ithafen 13. yüzyılda bestelenen ünlü ilahiyi 15-17 Kasım 2018 tarihlerinde Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde seslendirecek.
Orkestra Şefi Zdravko Lazarov’un yönettiği İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu’nda solist olarak; Otilia Radulescu İpek-Hale Soner, Özge Kalelioğlu , Erdem Erdoğan ve Suat Arıkan yer alıyor. Koronun çalıştırılmasını ise Paolo Villa üstleniyor.
15- 17 Kasım 2018 tarihlerinde Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilecek konserlerin biletleri www.operabale.gov.tr ile www.biletiva.com sitelerinden alınabileceği gibi Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası ve Süleyman Seba Kültür Merkezi (Fulya Sanat Merkezi) Gişelerinden de temin edilebilir.
Stabat Mater nedir?
Stabat Mater, İsa'nın çarmıha gerilirken, annesi Meryem Ana'nın çektiği acıya ithafen 13. yüzyılda yazılan Katolik ilahidir. Eser adını, Jacopone de Todi'nin yazdığı düşünülen ilahinin ilk dizesi olan 'stabat mater dolorosa'dan (acılı anne ayakta duruyor( almıştır.
Peygamber İsa'nın çarmıha gerildiği sırada annesi Meryem'in çektiği acıyı anlatan ilahi Marc-Antoine Charpentier, Joseph Haydn, Giovanni Pierluigi Da Palestrina,Domenico Scarlatti, Antonio Vivaldi, Giuseppe Verdi, Francis Poulenc ve Giovanni Battista Pergolesi,(Gioachino Rossini) başta birçok besteci müzik bestelemiştir.
Batıda ünlü bestecilerin bestelediği bu ilahinin en meşhur olanı ve en sık seslendirileni Pergolesi'nin bestelediğidir. Pergolesi gerçekten de formel bir dinî metinden inanılmaz seslerin ve ruh hallerinin yansıtıldığı bir eser bestelemeyi başarmıştır.
Gioachino Rossini'nin (1792-1868) geleneksel Stabat Mater yapısına bağlı kalarak dört solist, koro ve orkestra için bestelediği eser, bütünüyle ilk kez 7 Ocak 1842 tarihinde Paris'te, Théâtre-Italien'in yönetimindeki Salle Ventadour'da seslendirildi.
Rossini, eseri oluştururken ilk başta kendi libretto ve kompozisyonlarından yararlanmış, daha sonra İtalyan besteci Giovanni Tadolini (1789-1872) bunlara ek olarak “Stabat Mater” için 6 bölüm daha yazmıştır.
Rossini'nin opera yazmaya son verdiği dönemde bestelemeye başladığı “Stabat Mater” 1831-1841 yılları arasında, 10 yıllık bir süre zarfında tamamlanabilmiştir.
Pergolesi, Stabat Mater'i tüberküloz tedavisinin sürdüğü, 26 yaşında yaşamının son günlerini geçirdiği İtalyada'ki bir Fransiskan manastırında besteler. Eser, Pergolesi'nin yazdığı en ünlü dinî yapıttır ve bestecinin ölümünden sonra da büyük bir üne kavuşmuştur. Jean-Jacques Rousseau, eserin açılış bölümü için 'bir bestecinin kaleminden çıkmış en mükemmel, en dokunaklı düet' değerlendirmesinde bulunmuştur.