Anasayfa / Müzeler

Sağra Konağı arkeoloji müzesi olacak

Ordu'da restorasyon çalışması biten Kahraman Sağra Konağı, arkeoloji müzesine dönüştürülecek.

 

Ordu'nun Altınordu ilçesi Selimiye Mahallesi’nde bulunan ve daha önceleri bakımsız halde duran tarihi Kahraman Sağra Konağı Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan  restore çalışmasının tamamlandığı bildirildi. Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak, Kahraman Sağra Konağı’nın ilerleyen günlerde arkeoloji müzesi olarak hizmet vereceğini açıkladı. Müzede, Kurul Kalesi’nden çıkartılan eserlerin sergileneceğini belirten Toparlak, Kültür Varlıkları Koruma Müdürlüğü tarafından Kahraman Sağra Konağı için teşhis ve tanzim için gelineceğini söyledi.

Uğur Toparlak, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Sağra Konağı'nda geçtiğimiz yıl başlayan restorasyon çalışmaları bitti. Selimiye Mahallesinde bulunan ve daha önceleri bakımsız halde duran tarihi Kahraman Sağra Konağı artık turizme kazandırıldı. Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yürütülen ve toplamda 881 bin 192 liraya mal olan restorasyonun bitmesiyle birlikte konağımızda bir arkeoloji müzesi oluşturma kararı aldık. Bu kapsamda Sağra Konağı’nı arkeoloji müzesi olarak tetkik ettik. Teşhis tanzimi için önümüzdeki günlerde ilimize heyet gelecek.”

KURUL ESERLERİ SERGİLENECEK

Müzede Kurul Kalesi’nden çıkartılan eserlerin sergileneceğini de kaydeden Toparlak, “Şu anda bir müzeyi dolduracak kadar Kurul Kalesi’nden çıkarttığımız eserler var. Müzemizde Kurul Kalesi’nden çıkarttığımız bütün eserler sergilenecek. Bu proje ile ilimizdeki arkeoloji müzesi eksikliliğini de gidermeyi planlıyoruz.” dedi.

Toparlak, Kurul Kalesi’nden çıkartılan ve 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Ana Tanrıça Kibele Heykeli’nin depoya kaldırıldığını ifade ederek, bakımının yapılmasının ardından müzedeki yerini alacağını da sözlerine ekledi.

MUstafa Kırlak - Orduolay.com