Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Salamis

Salamis Neresidir?

 

Salamis: Kıbns’ın doğu kıyısında, Gazimağusa’nın 6 km. kuzeyindeki antik kent.

Geleneksel kabule göre kentin kurucusu, Salamis kralı ve aynı zamanda Troia Savaşı kahramanlarından Telamon’un oğlu Teukros’tur. Teukros aynı zamanda kentteki Zeus Tapınağının kurucusu, burada görev yapan rahip-krallar soyunun kurucusudur.

Bu sülale Augustus dönemine değin görev başında kalmıştır. Salamis’in Miken Dönemi (MÖ 1400-1100) kentlerinden olan ve limanı alüvyon ile dolan Enkomi’nin devamı olduğu şeklindeki tezler son buluntularla desteklenmektedir.

MÖ 560-525 arasmda kenti yöneten kral Euelthon Kıbrıs’ta sikke basan ilk kraldır. Uygun limanlarıyla Kıbrıs ile Fenike, Mısır ve Kilikia arasındaki ticaretin ağının önemli bir durağı haline gelen Salamis MÖ 525’de Perslerin denetimine girdi.

Ionia Ayaklanması sırasında yaklaşık bir yıl özgür kaldıktan sonra MÖ 497’de kent yakınlarında yapılan savaş sonucunda tekrar Perslerin hakimiyetine girdi. Heredotos, kentin Pers-Yunan Savaşları sırasında yaşadığı olayları, Salamis Deniz Savaşı’na katılmasını ayrıntılarıyla anlatır.

Salamis kralları içinde en önemlisi olan Evagoras kenti Pers hakimiyetinden kurtarmak için uğraşmış, bazı başarılar kazandıysa da Pers kralına tabi olmaktan kurtulamamış, buna karşın tahttaki yerini korumuştur.

MÖ 306’da kenti ele geçirmek için yapılan savaşta Ptolemaios I Soter’e karşı galip gelen Demetrios I Poliorketes, önce kenti, kısa zamanda da tüm adayı ele geçirmiştir.

MÖ 2. yüzyılda adanın en önemli kenti olma özelliğini Paphos’a kaptırdı. Roma imparatoru Constantinus II döneminde (MS 337-361) yeniden inşa ettirildi ve Constantia olarak adlandırıldı.

Gelişimini hızlandırıp MS 4. yüzyılda en önemli kent olma özelliğini geri kazandı.

MS 647’de Arap akınları yüzünden terk edildi.


2. Salamis: Yunanistan’ın güneydoğusundaki Saron Körfezi’nde, Piraeos’un batısında yer alan ada.

MÖ 7. yüzyıl sonlarında Atina’nın, MÖ 318’de Makedonya Krallığının, MÖ 230’da ise tekrar Atina’nın kontrolüne girdi.

Salamis Deniz Savaşı (MÖ 480) adanın hemen yanıbaşında gerçekleşmiştir.