Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Salmaneser

Salmaneser kimdir?

 

1. Salmaneser I: MÖ 1274-1245 arasında hüküm süren Asur kralı.

Adad Nirari I’nin oğlu ve halefidir. Hititlerin Mısır ile savaşmasından yararlanarak topraklarını kuzeye, Güneydoğu Anadolu’ya doğru genişletti, Mitanniler üzerinde denetim sağladı. Kalah kentini kurdu. Dönemine ait resmi yazıtlar değişik bir söylem barındırır. Buna göre Asur tanrısının koruyuculuğundaki kral kut­sal savaş sürdürmekte ve zaferden zafere koşmaktadır.
 

2. Salmaneser III:MÖ 858-824 arasında hüküm sürmüş Asur kralı.

Asurnasirpal II’in oğlu ve halefidir. En az otuz dört askeri sefere çıkmıştır, bunların ye­di tanesi Urartulara karşı yapılmıştır. MÖ 854’te Orontes Nehri yakınlarında Arap, Mısır ve Fenike birliklerinden oluşan bir kolalisyon ordusu ile karşılaş­tı (Karkar Savaşı). Salmaneser resmi yazıtlarda 25 bin kişiyi kılıçtan geçirip zafer kazandığını yazdırttıysa da böyle bir kesin zafer kazandığı şüphelidir. Çünkü aynı bölgeyi denetim altına almak için MÖ 849-848 ve 845’te tekrar sefer düzenledi. Müttefiği Babil kralı Marduk-zakir-sumi kardeşinin isyanı ile karşılaştığında onun yardımına koştu ve yolu üzerindeki küçük kabileleri yağmaladı. Diğer askeri seferleri kuzeydeki komşusu Urartuların güçlenmesi­ni önlemeye ve Amanos Dağları’ndan gelen kerestenin ticaretini güvenceye almaya yönelik oldu. MÖ 832’den sonra askeri seferlere katılmadı, kendi ye­rine generalleri orduya komuta etti. Askeri seferlerini tahtta kaldığı yılların sı­rasıyla yazdırma geleneğini o başlatmıştır.
 

3. Salmaneser V: MÖ 726-722 arasında hüküm sürmüş Asur kralı.

Tiglatpileser III’in oğlu ve halefidir. İsrail’in son kralı Hoshea’nın başlattığı ayaklanmayı bas­tırmak için sefer düzenlemiş, üç yıllık kuşatmadan sonra Samaria’yı almıştır.