Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Samnit Savaşları

Samnit Savaşları

 

Samnit Savaşları: Orta İtalya’yı ele geçirme mücadelesinde Roma ile güneydoğu komşusu Samnitler arasında gerçekleşen üç ayrı savaş vardır.

I. Samnit Savaşı: MÖ 343-341. İki taraf arasında MÖ 354’te kabul edilmiş bir antlaşma olmasına rağmen Roma, Campania bölgesi kentlerinin Samnitlere karşı yardım istemesi karşısında bu isteğe olumlu yanıt verdi.
Roma ordusu düşmanını iki ayrı çarpışmada yendiyse de kesin sonuç alamadı.
Her iki taraf da savaşı devam ettirmekte isteksiz davrandılar ve aralarındaki antlaşmanın yenilenmesine razı oldular.
Bu savaş iki nesilden fazla sürecek bir dizi çarpışmayı başlatan bir savaştır.

II. Samnit Savaşı: MÖ 326-304. MÖ 328’de Fregellae’de Roma tarafından bir Latin kolonisi kurulması savaşı tetikleyen nedenlerden biridir.
Savaşın başlarında, MÖ 321’de Roma ordusu Beneventum yakınlarında, Caudinae Furculae adlı bir dağ geçidinde pusuya düşürüldü.
Roma ağır şartlı bir antlaşmayı kabul etmek zorunda kaldı.
Beş yıl süren barış döneminin ardından MÖ 315’te Roma Campania’da bir yenilgi daha aldı. MÖ 310’a gelindiğinde Samnitler kendilerine Etrüsk kentleri arasından müttefikler edinmişti.
Buna karşın bu yıl içinde yapılan çarpışmada zafer Romalıların oldu. İzleyen yıllarda Roma’nın başarıları devam etti.
MÖ 308’de Etrüsk kentleri, MÖ 304’te ise Samnitler barış istemek zorunda kaldılar. İmzalanan antlaşma MÖ 298’e değin yürürlükte kaldı.

III. Samnit Savaşı: MÖ 298-290. Samnitler Romalıları yenebilmek için bu kez Etrüskler, Umbrialılar ve Gallialılar ile ittifak kurdular. Samnit Savaşlarının son büyük muharebesi MÖ 295’te İtalya’nın orta kesiminde, Sentinum yakınlarında oldu.
Romalılar ağır kayıp vermelerine rağmen Samnitleri yendiler. Buna karşın III. Samnit Savaşı daha ufak çarpışmalarla MÖ 290’a dek sürdü ve Samnitlerin teslim olması ile sonuçlandı.
Bu savaşın ardından Roma Cumhuriyeti Orta İtalya’daki hakimiyetini sağlamlaştırmış oldu, Etrüskler ise İtalya’da siyasi bir varlık olmaktan çıktılar.