Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Sargon

Sargon kimdir?

 

Sargon: Büyük Şarrukin.

Akad devletinin kurucusu ve ilk kralı.

MÖ 2340-2284 arasında hüküm sürmüştür. Hakkındaki bilgilerimizin çoğu Nippur’daki Enlil Tapınağı’nda ele geçen yazıtlardan gelir.

Uruk kralı Lugalzagesi’yi yendi, Sümer şehirlerini tek tek ele geçirdi. Elamlıların başkenti Susa’yı aldı.

Onun adıyla anılan sülaleyle Mezopotamya’da MÖ 2334-2150 yılları arasında sürecek Sami kökenli kavimlerin egemenliği başladı.

Mezopotamya’da siyasi ve idari bütünlüğü kuran ilk kral olmuştur. Aynı zamanda Mezopotamya’da kent devletlerinden bölgesel devlete geçişi sağlamış oldu.

55 sene tahtta kalmış, en az 34 savaş yapmıştır.

Tanrıça İştar onuruna başkent Agade’yi inşa ettiren Sargon, tarihte ilk defa olarak “dünya hakimi”sıfatını alan kişidir. Bu sıfatı Güneybatı İran’dan Akdeniz’e kadar kurduğu imparatorluk sayesinde aldı.

Sargon’un oğulları ve torunu Naram-Sin onun başlattığı fetihleri sürdürdüler.

Kara ordusunun yanında güçlü bir donanması da vardı.

Orta Anadolu’ya ordusu ile sefer yapan ilk kraldır. Bu seferi Puruşanda’da oturan tüccarların kendisinden yardım istemesi üzerine yapmıştır. Sargon döneminde Akad dili Sümer yazı sistemine uyarlandı resmi belgelerde Akatça’nın kullanımını teşvik edildi.

MÖ 6. yüzyıl gibi geç bir tarihte bile adına yapılmış heykellere adaklar sunuluyordu.

Doğumuna ilişkin hikaye şöyledir: Sargon’un annesi rahibe idi ve bir çocuk doğurduğunu saklamak için Sargon’u bir sepete koyarak Fırat sularına bıraktı. Bir bahçıvan bebeği buldu ve oğlu olarak yetiştirdi. Delikanlı çağına geldiğinde tanrıça İştar Sargon’a sevgisini verdi ve onu kral yaptı.

 

Sargon II: MÖ 705. MÖ 722-705 arasında hüküm sürmüş Asur kralı.

Salmaneser V’in halefidir.

Askeri yönü kuvvetli Asur krallarından birisidir.

Tiglatpileser III’in başlattığı fetih hareketini tamamlamıştır. İlk yıllarında isyanları bastırmakla uğraştı.

MÖ 720’de Filistin’de isyancılara karşı zafer kazandı. MÖ 7l4’te Urartu devletine karşı başlattığı sefer günümüze ulaşan yazıtlar sayesinde ayrıntılı olarak bilinir.

Rusa I’i yenerek Urartu ülkesini yağmaladı. Babil kralı Merodah-Baladan ile mücadele ettikten sonra MÖ 709’da Babil kentini fethetti, büyük bir ganimet elde etti ve çok sayıda insanı göçe zorladı.

Yeni başkenti olması için Dur-Şarrukin kentini inşa ettirdi (MÖ 706). Ancak kısa bir süre sonra Toros Dağları’nın kuzeyindeki Tabal bölgesine yaptığı askeri bir sefer sırasında ölünce bu kent terk edildi.