Anasayfa / Turizm

Sarıhacılar Mahallesi'ne turistik ilgi artıyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde, düğmeli evleri, butik camileri, kervan yolu, etnografya müzesi ile geçen yıl 50 bini aşkın turisti ağırlayan neredeyse 800 yıllık Sarıhacılar Mahallesi'nde bu sezon 100 bin turist bekleniyor.

 

Sarıhacılar'ı marka semt yapma hedeflerinin olduğunu belirten Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sarıhacılar köyümüzün geçmişi yaklaşık 800 yıllık. Buradaki özellikle son derece özgün bir mimarisi olan düğmeli evleri ve diğerlerini aslına uygun olarak restore ettik. Olduğu gibi Osmanlı mimarisini yansıtan tarzda çalıştık." dedi.

Antalya'yı Konya'ya bağlayan tarihi kervan yolunu iyileştirdiklerini, mülkiyeti belediye ait Etnografya Müzesi ve "Ben Aksekiyim" fotoğraf müzesi ile kent kimliğini vurguladıklarını ifade eden Başkan Uysal, bu yılın ilk 4 ayında yaklaşık 25 bin yerli ve yabancı turistin Sarıhacılar'ı ziyaret ettiğini, bu rakamın geçen yıla göre yüzde yüzlük bir artışa denk geldiğini söyledi.

Sarıhacılar Mahallesi terk edilmiş bir köydü

Daha çok Alman, Fransız ve Hollandalıların ilgi gösterdiğini belirten Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Turistler 350- 400 yıllık camiler ile düğmeli evleri gezip, kervan yolunda geziye çıkıyorlar. Daha sonra Akseki merkezindeki Etnografya Müzesi ile "Ben Akseki'yim" fotoğraf müzesini geziyorlar. Burası terk edilmiş bir köydü. Tarihi canlandırdık, 4 yıldır yoğun şekilde turizmi geliştirmek için çabalıyoruz. Çok şükür ki meyvelerini almaya başladık. Müzemizde ve Sarıhacılar'ın içinde 10 bin civarında tarihi obje bulunuyor. Mahallemizde konaklama imkanları oluşturduk. Geçtiğimiz yıl Sarıhacılar'ı 50 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Özellikle yabancı ziyaretçilerin içinde en fazla Alman misafirleri ağırlıyoruz. Hazırlıklarımız tamam, 2018 yılında hedef 100 bin ziyaretçi."

Sarıhacılar'ı bir günde gezmenin mümkün olmadığını belirten Uysal, buradaki tarihi dokuyu, atmosferi hissetmek için kalmak da gerektiğini ifade etti.

Başta Sarıhacılar olmak üzere Akseki kültürünü tanıtmak ve alternatif turizme katkıda bulunmak için çalışmalara hız verdiklerini aktaran Uysal, düğmeli evlere dikkati çekti.

Uysal, düğmeli evlerin restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirterek şöyle konuştu:

"Bugüne kadar 16 yapının restorasyon çalışmaları tamamlandı. 6 ev için çalışmalar devam ediyor. Bu evlerin restorasyonları bu yıl tamamlanacak. Düğmeli evler yeniden ayağa kaldırıyoruz. Restorasyon için Kültür ve Turizm Bakanlığı hibe desteği verdi. Valiliğin verdiği destekle de Sarıhacılar Mahallesi'nde projelerimiz devam ediyor."

Konya'dan günübirlik turla Akseki'nin meşhur tarihi ve kültürel güzelliklerini görmek için geldiğini belirten Songül Ergül, Sarıhacılar Camisi ve kervan yoluna ve düğmeli evlere hayran kaldığını söyledi.

Yine günübirlik turla gelenlerden Alman Horst Skibiorski, "Türkiye çok güzel bir ülke. Günübirlik tura çıkmaya karar verdik. Özellikle anlatılan ve yolda söylenilenleri burada görmekten çok mutluyum. Bu köyün yeniden restore edilmesi de güzel. İlk defa camiye girdim, güzel duygulara kapıldım. Kesinlikle Türkiye'ye yeniden gelmek istiyorum." dedi.

Akseki destinasyonu ilgi çekiyor

Almanca ve İngilizce rehberi Uğur Alparslan da Antalya civarında günübirlik turlar düzenlediklerini, bu turlardan en ilgi çekici olanlarından birinin de Akseki destinasyonu olduğunu dile getirdi.

Turlarda genelde Alman, İsviçreli ve Rus katılımcıların yer aldığını belirten Alparslan, "Geçen yıla göre bu yıl kültür turizminde ciddi bir artış var. Turizmin yeniden toparlanması bizim için bir mutluluk kaynağı. Sarıhacılar'da tarihi anlatıyoruz. Kervan yolu ve düğmeli evleri, tarihi camiyi gezdirerek anlatıyoruz. Sedir ağacının önemini anlatıyoruz. Turistler bölgeyi gezmekten gayet memnunlar." diye konuştu.


Abdullah Çatlı- AA