Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Şavşat Kalesi arkeoloji kazılarında 150 eser bulundu

Şavşat Kalesi'nde arkeolojik kazılar tamamlandı sıra restorasyonda. Kalede Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait altın sikkelerle top gülleleri, sırlı ve sırsız seramik kaplar ve bin yıllık olduğu tahmin edilen şarap üretim ünitesi bulundu.

 

Artvin'in Şavşat ilçesinde bulunan ve Orta Çağ'da inşa edildiği bilinen Şavşat Kalesi'nde 10 yıldır devam eden arkeolojik kazılar tamamlandı.

İlçe merkezine 3,5 kilometre uzaklıkta, Artvin-Şavşat karayolu üzerinde bulunan Şavşat Kalesi'ndeki kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi koordinesinde 2007 yılında başlatıldı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Aytekin başkanlığındaki kazılarda, bugüne kadar 150'ye yakın kültür varlığı ortaya çıkarıldı.

Arkeolojik bulgular ışığında, 10'uncu yüzyılda var olduğu ve 1850'li yıllara kadar kullanıldığı bilinen kaledeki kazılarda, Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait altın sikkelerle top gülleleri, sırlı ve sırsız seramik kaplar ve bin yıllık olduğu tahmin edilen şarap üretim ünitesi bulundu.

Yörede Satlet Kalesi olarak da bilinen, toplam 4 bin metrekare alan üzerindeki kalenin 4 kulesi bulunuyor.

Yrd. Doç. Dr. Aytekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkeolojik kazı çalışmalarında elde edilen bilimsel bilgilerin yörenin bin yıllık geçmişine ışık tuttuğunu söyledi.

Kazılarda günyüzüne çıkartılan 150 civarında kültür varlığının gelecek nesillere aktarılacağını ifade eden Aytekin, böylesine önemli bir tarihi yapıyı, kültür turizmi ve "Sakin Şehir" unvanlı Şavşat'a kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Aytekin, kale konservasyonlarının tamamlandığını, mekanların tümüyle ortaya çıkarıldığını belirterek, kalenin, tüm mimari eserlerin var olduğu önemli bir kültür ve turizm yapıtı haline geldiğini vurguladı.

- Restore edilecek

Kalenin Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edileceğini anlatan Aytekin, restorasyonun 3 yılda bitirilmesinin planlandığını söyledi.

Aytekin, restorasyonun ardından kaleye gelecek yerli ve yabancı turistlerin, bir Ortaçağ kalesinin ne şekilde, ne tür yapılardan müteşekkil olduğunu, Osmanlı döneminde ne tür değişikliklere gidildiğini, buranın bin yıl nasıl kullanıldığını bilgilendirme levhalarıyla öğrenmiş olacaklarını ifade etti.

Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk de kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından kalenin restorasyonu için gerekli hazırlıkların yapıldığını belirtti.

Restorasyon için projelerin hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulduğunu söyleyen Öztürk, şunları kaydetti:

"İnşallah 2018'de kalemizin restorasyon çalışmalarına başlanacak. Kültürel değerlerimizin, mimari yapımızın gelecek nesillere aktarılması adına çok önemli bulduğumuz Şavşat Kalesi milletvekilimiz İsrafil Kışla’nın çabalarıyla restorasyon aşamasına gelmiştir. Restorasyon çalışmaları da bitince Şavşat'a çok güzel bir değer kazandırılacak. Şavşat Kalesi'ndeki kazı çalışması Doğu Karadeniz'deki ilk arkeolojik kazı çalışması olması nedeniyle de önemli."