Sebastapolis Antik Kenti'nde 2016 yılı kazıları başladı
Tokat'ın Sulusaray ilçesinde, 2 bin yıllık geçmişe sahip Sebastapolis Antik Kenti'nde kazı ve restorasyon çalışmaları yeniden başladı.
TOKAT: İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, Sebastapolis antik kentinde 2016 yılı kazı çalışmalarına başladıklarını söyledi.
Kazının Müze Müdürlüğü ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) işbirliği ile sürdürüldüğünü dile getiren Akyüz, "Bu sene yaklaşık 45 günlük bir kazı çalışması olacak. Buradaki kazı çalışmaları 1980 yıllarda başladı. 1990'lı yıllarda Galler Prensi Charles Philip Arthur George bölgeyi ziyaret ederek antik kentin önemine dikkat çekmiş." dedi.
Roma dönemine ait hamam
GOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şengül Dilek Ful ise kazı çalışmalarına yeniden başladıklarını belirterek "25 işçi, 10 kişilik bilimsel bir heyet ile çalışıyoruz. Çalışmalarımızı 45 gün sürdürmeyi planlıyoruz." dedi.
"Roma dönemine ait olduğunu düşündüğümüz alandayız. Hamamın sınırlarını belirlemek amacıyla etrafında iki açma açtık. Hamamın sınırlarını belirleyeceğiz inşallah. Burayı büyük olasılıkla hamam olarak nitelendirebileceğiz. Hamamın tamamı ortaya çıkmış gibi görünüyor. Önceden tamamına yakını kazılmadığı için kompleks bir yapının parçası olabileceğini düşünmüştük. Elde edilen veriler bunu kanıtlamadı. Şimdi burasının küçük bir hamam olduğunu düşünüyoruz."
Sebastapolis Antik Kenti
Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray'da bulunan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis Antik Kenti'nin bazı kaynaklarda milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu ifade ediliyor.
Roma İmparatoru Trajan zamanında MS 98-117 yıllarında Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Kapadokya eyaletine dahil edilen antik kent, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olmuştu.
Döneminde çok az şehrin sahip olduğu, zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisi bulunan Sebastapolis, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybetti, zamanla da unutuldu.
AA Ekber Türkoğlu