Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Septimius Severus Lucius Septimius Severus

Septimius Severus Lucius Septimius Severus kimdir?

 

Septimius Severus, Lucius. MS 146-211. MS 193-211 arasında Roma impa­ratoru.

Leptis Magna doğumludur. Ailesi Kartaca kökenlidir, Latinceyi aksan­lı konuştuğu söylenir. Köklü bir aileye mensuptu. İki amcası da konsül mev­kiinde bulundu.

Akrabaları sayesinde Septimus Severus da önemli görevlere geldi: senatör oldu, birkaç kez konsül seçildi, eyalet valiliği yaptı. MS 193’te, imparator Pertinaks’ın öldürülmesinden on iki gün sonra imparator ilan edil­di. Pertinaks’ın varisi olan ve tahtta hak iddia eden Didius Severus Iulianus’un Roma’da öldürülmesinden sonra dirençle karşılaşmadan Roma’ya gir­di.

Bu arada tahtta hak iddia eden iki rakibi daha vardı. Önce Clodius Albinus ile ittifak yapıp Pescennius Niger’in üzerine yürüdü.

Kyzikos, Nikaia ve Issos’ta onu üç kez yendi. Daha sonra Clodius Albinus’u Galya’da yen­di ve taht mücadelesini bitirdi.

MS 197’de Part ülkesine (Parthia) sefere çık­tı, MS 198’de Ktesiphon’u aldı. Aynı gün oğlu Caracalla’yı ortak imparator ilan etti.

MS 202’de ailesi ile Afrika’ya gitti, doğduğu kenti yeni yapılarla donattı. MS 204’te Roma kentinin kuruluşunun 900. yıldönümünü düzenlediği şenliklerle kutladı.

Bu dönemde devletin günlük işlerini akrabası olan Plautianus’a bırakmıştı (Septimus’un en büyük oğlu Caracalla sonradan Plautianus’un kızıyla evlenmiş, damat ve kayınpeder arasında sonradan baş göste­ren anlaşmazlık İkincisinin idamı ile çözülmüştür).

MS 208’de bir isyanı bas­tırma amacıyla yine ailesiyle Britannia’ya geçti. Oğlu ve halefi Caracalla ile birlikte yürüttüğü seferlerde tüm adayı ele geçirmesi üzerine ‘Britannicus’ la­kabını aldı.

Ömrünün son günlerinde Caracalla’nın kendini öldürme girişiminden kurtuldu, buna karşın onu cezalandırmadı. MS 211’de Britannia’da York’ta gut hastalığından öldü.

İki kez evlendi. İkinci eşi Iulia Domna Emesa’da soylu bir aileye mensuptu.

İktidarını askeri güce dayandırdığı için devlet içinde orduya büyük bir ağır­lık verdi. Askerlerin ücretlerini arttırdı ve evlenmelerine izin verdi. Devlet yö­netiminde senatoyu ikinci plana itti. Roma dışındaki İtalyan mahkemelerini senatonun denetiminden çıkardı.

MS 205’te göreve getirdiği Aemilius Papinianus, uygulamaları ile Septimius dönemini Roma hukuku açısından altın çağ haline getirdi.

Onun döneminde halka altı kez hediye dağıtılmış, bunun yanında bedava tahıl ve yağ dağıtımı da yapılmıştır.