Şerh: Şerh düşmek, şerh koymak, Şerh kararları
Şerh Nedir? Şerh düşmek nedir? Şerh koymak nedir?
Şerh, kelime anlamı olarak Arapça'da kesme, açma, ayırma, yarma anlamlarına gelir.
Şerh edebiyat, felsefe ve İlahiyat terimi olarak bir kavramı, fikri, eseri açıklama, yorumlama.anlamına gelir. Bir şeyi genişletip açıklamak; daha anlaşılır hale getirmek, sözün ve fikrin kapalı kalan (batini) kısımlarını açıklayıp anlaşılır hale getirmek demektir
Söylenmiş bir söz, ortaya atılmış bir düşünce ya da ortaya konulmuş eserlerin başka kişilerce yorumlanması şerh yapılması demektir.
Şerh düşmek, kitapların ve yazılı metinlerin özellikle köşeleri olmak üzere bir yerine açıklama babında eklenmiş dilbilgisel, eleştirel veya açıklayıcı yorum yazmaktır.
Şerh yapan, yani daha önceki bir fikir, metin ya da eser üzerine düşünce belirten kişilere Şarih denilir. Şarih yorumcu anlamına gelir, İlahiyat biliminde bu terimin karşılığı tefsircidir.
Şerh, hukuki terim olarak kısıtlama ve sınırlama uyarısı anlamına gelir
Şerh koymak: İlgili konuda açıklamada bulunmak anlamını taşır. Ancak hukuki terim olarak şerh koymak, o konuda kısıtlama getirilemesi anlamını taşır.
Şerh kavramı hukuki anlamda, yapılacak işleme kısıtlayıcı bildirim olarak tanımlanabilmektedir. Özellikle tapu evrakında ve miras belgelerinde belli başlı sınırlandırmaların ve kısıtlamaların olduğu yazılara şerh denmektedir.
Özellikle hukuk, emlak ve tapu işlemlerinin önemli sürecini kapsayabilen şerh kararları, bir mülkün hak sahipliğine belirli sınırlamaların gelmesi anlamını taşır. Her mülk sahibi haklarını en iyi şekilde korumak ve zararını en aza indirgemek ister. Şerh kararları, taşınamaz mülk tapusuna sahip olan kişilerin kendi hakları doğrultusunda kısıtlama kararları getirebilmektedir. Bu şerh kararları hem mülk sahibinin haklarını korurken hem de mülkün tapusu üzerinden yapılacak olan işlemleri kısıtlar. Bu kısıtlama işlemleri ile mülkü satın almak isteyenler kısıtlı kullanabilme hakkına sahip olur aynı zamanda üstünde herhangi bi hukuki yaptırım ve ya işlem uygulatamazlar.
arkeolojikhaber (y)