Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Sesostris

Sesostris kimdir?

 

Sesostris I: Mısır’da 12. sülalenin ikinci firavunu.

MÖ 20. yüzyılın sonu 19. yüzyılın başında hüküm sürmüştür, Amenehmet I’in oğlu ve halefidir.

Mı­sır’ın güneyinde, Nübye’de babası tarafından başlatılan yayılımcılığı sürdür­dü.

Nübye’de tam kontrol sağladı, askeri garnizonlar inşa ettirdi. İmar alanın­da büyük faaliyetlerde bulundu. Son üç yılında oğlu Amenemhet II ile bir­likte hüküm sürdü.

 

Sesostris II: Mısır’da yaklaşık MÖ 1845-1837 arasında hüküm sürmüş on ikin­ci sülale firavunu.

Amanemhet II’in oğlu ve halefidir.

Mısır’ın en büyük va­hası olan Faiyum Vahası’ndaki Moeris Gölü’ne dökülen ırmak üzerinde baraj ve kanalet inşa ettirmiş, böylece sağlanan düzenli sulama imkanı sayesin­de altmış bin hektarlık bir arazi tarıma elverişli hale getirilmiş ve 11. ve 13. sülaleleri kapsayan Orta Krallık Döneminde (MÖ 2020-1790) ekonomik refa­hın doruğuna çıkılmıştır. Hükümdarlık dönemi barış içinde geçen Sesostris ölmeden kısa süre önce oğlu Sesostris III’i tahta ortak etmiştir. Faiyum böl­gesinde kendi yaptırdığı piramite gömülmüştür.

Sesostris III: 12. sülaleye mensup Mısır firavunu.

MÖ 19. yüzyılın ortaların­da hüküm sürmüştür.

Mısır tarihinin güçlü firavunlarından biridir. Mısır'ın Nübye’deki egemenliğini pekiştirmiş, Filistin yönündeki ticaret rotalarının güvenliğini sağlamıştır. Gücü artan taşra soylularına karşı merkezi yönetimi güçlendirecek idari düzenlemeler yapmıştır. Heredotos’un Sesostris başlığın­da anlattıkları kısmen Sesostris III’ün kısmen de aynı adı taşıyan atalarının başarılarıdır. Ölümünden sonra anısı uzun süre canlı tutulan Sesostris’in yerine oğlu Amenehmet III geçmiştir.