Sibirya'da yeni dinozor türü keşfedildi: Sibirotitan
Rus paleontologları, 120 milyon yıl önce yaşayan yaklaşık 12 metre boyunda ve 10 ton ağırlığında yeni dinozor türü keşfettiler. Yeni dinozora Sibirya Titanı adı verildi.
Rusya'nın Tomsk State Üniversitesi (TSU), Aziz Petersburg Devlet Üniversitesi (St. Petersburg State University) ve Rus Bilimler Akademisi Zooloji Enstitüsü (Zoological Institute of the Russian Academy of Sciences) araştırmacıları Sibirya'da yeni dinozor türü keşfettiklerini açıkladılar.
Geobios dergisinde 2017 yılı Aralık ayında Alexander Averianov, Stepan Ivantsov, Pavel Skutschas, Alexey Faingertz, Sergey Leshchinskiy imzasıyla yayınlanan Rusya, Batı Sibirya Alt Kretase İlek Formasyonundan yeni sauropod dinozoru (A new sauropod dinosaur from the Lower Cretaceous Ilek Formation, Western Siberia, Russia) başlıklı makale; 2008'de kayalık fosilsahasında bilimadamları tarafından bulunan fosil parçalarının yeni dinozor türünü ortaya çıkardığını gösteriyor. Batı Sibirya'nın Kemerovo kenti yakınlarında fosiiln bulunduğu "Shestakovo 1" alanı daha önce de çok sayıda dev dinozor ve mamut kemiklerinin bulunduğu fosil alanı Fosil bu alanda Kiya Nehrine bakan devbir kayalıkta bulundu.
Keşfedilen yeni dinozor cinsi Sibirotitan (Sibirya Titanı) adı verilirken türün familyası da "Sibirotitan astrosacralis" olarak adlandırıldı.
Fosil kalıntılarının bilinen diğer dinozor türlerinden ayrı anatomik özelliklere sahip olduğunu fark eden
paleontologlar, betonlaşmış kumtaşı kayalıkları arasında bulunan fosil parçalarını bir kaç yıldır didik didik analiz ederek dinozorun tamamına dair fikir verecek bilgilere ulaştılar.
12 metre boyunda ve 10 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen Sibirya Titanının hayli uzun bir boynu ve kuyruğu olduğu anlaşılıyor.
Titanosauriformlar, Jura ve Cretaceous dönemlerinde yaşayan otobur dinozorların-sauropodların bir taksonuna dahil edililiyor.
En büyük türleri 35-40 metre uzunluğa ulaşıyordu ve ortalama ağırlıkları 100 ton civarında. Bu türlerin aynızamanda, yaprakları koparmak için kullandıkları, boylarına göre hayli küçük o dişleri (4-6 cm) vardı.
Otobur dinozor, Sibirotitan, Rusya'da bulunan ikinci sauropoda türü. Diğer 2002'de bulunan ayak parçası fosilinin de bu türe ait olduğunu tahmin ediyoruz. Laboratuvarımızda çalışan Rus Bilimler Akademisi Zooloji Enstitüsünden Profesör Alexander Averyanov ile birlikte, diğer ülkelerde bulunan sauropodlar ile kalıntıların karşılaştırmalı bir analizini yaptık. Bu kertenkele, bilinen tüm kardeşlerden ayıran anatomik özelliklere sahip olduğu ortaya çıktı, "diyor
Fosiller halen Tomsk Devlet Üniversitesi'nde sergileniyor. Ve diğer Rus üniversitelerinin müzelerinde saklanan paleontolojik buluntuların aksine TSU'nun Kültür Merkezi salonundaki sergi ücretsiz gezilebiliyor.