Sidenus Nehri: Bolaman Irmağı ve Bolaman havzası
Sidenus Nehri nerededir? Bolaman nehri nerededir? Bolaman havzası nedir?
Sidenus Nehri, günümüzdeki adıyla Bolaman Nehri; Orta Karadeniz'de, Ordu ili sınırlarında yer alan, Fatsa'nın doğusundan Karadeniz'e dökülen akarsudur. Yedi ana kola ayrılır; Bolaman , Şahsane, Ilıca, Keş, Eceli, Direkli, Medrese...
Günümüzde Kuzey Anadolu Dağları ve Pontus Alpleri olarak adlandırılan Pontus sıradağlarından doğan ve Karadeniz'e akan Bolaman Irmağı Antik Çağ'da Sidenus Nehri olarak adlandırılmıştır. Irmağın kaynağı, Reşadiye-Aybastı sınırındaki dağların zirveleriidir ve yaklaşık 1600 metre rakımdadır..
Bolaman nehri Ordu sınırları içinde doğar ve aynı ilde denize dökülür. Denizle buluştuğu yer ile doğduğu yer arasında;Fatsa, Çatalpınar, Kabataş, Aybastı, Gölköy, Gürgentepe ve Çamaş ilçeleri yer alır. Bu ilöelerin yer aldığu bölge Bolaman Havzası olarak adlandırılır.
Bolaman Çayı havzası doğudan Melet Irmağı, güneyden Kelkit Çayı, batıdan Elekçi Çayı, kuzeyden Karadeniz ile çevrilidir. Akarsu havzası, Fatsa, Çamaş, Gürgentepe, Korgan, Kabataş, Aybastı, Gölköy, Çatalpınar ilçe sınırlarına yerleşmiştir.
Bolaman Havzasının yaklaşık 1339 km²'lik alanı kapar, uzunluğu 55,7 km, D-B genişliği 37,4 km'dir. ,
Akarsu "V" tipi vadi oluşturur, yüksek alanlarda vadi yamaçları birbirine yaklaşır. "Paralel drenaj" hakimdir, genel akış yönü Karadeniz'e doğrudur.. Akarsu havzasında hepsi heyelan set gölü karakterinde, Gaga Gölü,Sülük Gölü, Ulugöl ve Gök Göl yer alır.