Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Pulur Höyük'te kazı yapmak istiyor

Pulur Höyük'te yapılan yüzeyde incelemeleri, alanda Osmanlı, Selçuklu Dönemlerinden, Hitit dönemine ve günümüzden yaklaşık 5 bin yıl öncesine kadar uzanan bir yerleşim olduğunu işaret ediyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü alanda kazı yapmayı hedefliyor.

 

Sivas'ın en eski yerleşim alanı olduğu tahmin edilen 1. derece arkeolojik sit alanı Pulur Höyük, Sivas'ın Pulur mahallesinde kaderini bekliyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı  Dr. Öğretim Üyesi Ümit Çayır alanda arkeolojik kazı yapılmasının bilimsel yararları dışında turizme de katkı saplayacağına inanıyor.

“Pulur Höyük alanında bir an evvel çalışmalar yapmak ve şehrimizin geçmiş tarihinde yer alan eserlerinin ortaya çıkması için biz Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü olarak hazırız" diyen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı  Dr. Öğretim Üyesi Ümit Çayır,  “Ülkemizin köklü bilim merkezlerinden olan, misyon ve vizyonuna uygun olarak her geçen gün kendini bir adım öteye taşıyan, yenilikçi çalışmalara imza atan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi´nin Arkeoloji Bölümü olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bu doğrultuda, hedefimiz; milli değerlere bilimsel olarak sahip çıkacak arkeologlar yetiştirirken, bir taraftan da tarihi zenginliğiyle yaşayan bir şehir olan Sivas´ın değerlerine, gün yüzüne çıkmamış olanları da eklemektir. Bu kapsamda bölüm olarak rektörlüğümüzün bize sunduğu desteklerle çalışmalarımızı aralıksız sürdürmekteyiz. Yaşayan tarihi bir şehir olan Sivas ilimizin ilçelerinde az sayıda kazı çalışması yapılmakta, Sivas Merkezde ise bu anlamda kapsamlı ve sürekli bir kazı çalışmasının eksikliği hissedilmektedir. Bölüm olarak uzun süredir, Sivas Merkez Pulur Mahallesi´nde yer alan Pulur Höyük´te inceleme ve fizibilite çalışmasını sürdürmekteyiz.” açıklmasında bulundu.

Ümit Çayır: Pulur Höyük, alanındaki kazıları üstlenmek istiyoruz.

Arkeoloji, geçmişle günümüz arasında köprü işlevi gören bir bilim dalıdır. Bilimsel sonuçlarının yanı sıra kültürel ve tarihsel açıdan da pek çok kazanım sağlamaktadır. Bu kazanımlar arasında ülkenin ve şehrin turizminin canlanmasına yönelik dikkat çekici etkisi de bulunmaktadır diyen Çayır açıklamasına şöyle devam etti. “Sivas´ta özellikle son zamanlarda Turizm açısından önemli bir ilerleme içerisinde. Tabi bu ilerlemeye Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün de  bir katkısı olsun istiyoruz. Sivas´ın en eski yerleşim yeri olarak bilinen Pulur Höyük, alanında bir kazı yapmak istiyoruz. Yapacağımız kazılar ve çalışmalar neticesinde Pulur Höyük alanının şehir merkezinde görülmesi gereken tarihi bir cazibe merkezi olacağı inancındayız. Bizler bölüm olarak ülkemizin çeşitli yerlerinde Arkeolojik çalışmalar yapmaktayız. Ama biz istiyoruz ki Sivas´ta 5 bin yıl öncesine uzanan höyük bölgelerinin de gün yüzüne çıkarılması gerekir. Sivas merkezde Pulur mahallesinde yer alan ve Pulur Höyük bölgesi Sivas´ın en eski tarihine uzanan ilk yerleşim alanıdır. Höyükte yüzeyde yapılan ilk incelemelere göre Osmanlı, Selçuklu Dönemlerinden, Hitit İmparatorluk Çağına ve günümüzden yaklaşık 5 bin yıl öncesine kadar uzanan bir yerleşim olduğu anlaşılmıştır.  I. Derece sit alanı olan höyük ne yazık ki her geçen gün tahrip olmaktadır. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü olarak kentimizin en erken dönemlerine ışık tutabilmek amacıyla bu alanda kazı çalışmaları üstlenmek istiyoruz. Yapılacak böyle bir çalışma kentimizin kültürel ve tarihi mirasına katkısının yanı sıra turizm potansiyeline de önemli bir getiri sağlayacaktır. Ayrıca Sivas halkının hem arkeolojik çalışmalar hem de kentin en eski tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmesinin de önü açılacaktır.” ifadesin kullandı.

Başta Belediyemiz olmak üzere tüm kamu ve özel sektörün desteği bekleniyor

Çayır, açıklamasında “Sayın Valimizin önderliğinde yapılan kent turizminin canlandırılması çalışmaları, kentimize turizm anlamında büyük bir ivme kazandırmıştır. Biz de şehrimiz için Arkeoloji Bölümü olarak katkı sunmak istemekteyiz. Pulur Höyük kazısı, kentin ekonomik ve turizm olanaklarına yeni ve dikkat çekici bir hareketlilik kazandıracaktır. Türkiye´nin bazı kentlerinde uygulanan kent arkeolojisinin Sivas ilimizde de uygulanabilmesi, kentin ekonomik ve turizm olanaklarına yeni ve dikkat çekici bir ivme kazandıracaktır. Bu çalışmaların hayata geçirilebilmesi için başta Belediyemiz olmak üzere tüm kamu ve özel sektörle birlikte halkımızın da desteklerini beklemekteyiz.”dedi.

Hakan Bakar - Bizimsivas.com