Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Sivas'ta gecekondular yüzünden arkeologların giremediği höyüğü defineciler talan ediyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Olcay Zengin Koşan, Pulur Höyüğün yaklaşık 5 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, "merkezde yer aldığı ve üzerinde modern yapılar olduğu için bilimsel çalışma yapamıyoruz ama atıl halde bulunan höyükte çok fazla yasa dışı müdahalelerin olduğu belirtiliyor" dedi.

 

Sivas kent merkezi Pulur Mahallesinde bulunan Pulur Höyüğünde, üzerindeki binalar yüzünden arkeoloji kazısı yapılamıyor. Üzerinde oyun parkı, türbe ve evlerin yer aldığı Birinci derece arkeolojik sit alanı statüsündeki Pulur Höyükte, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlileri tarafından kazı yapılmak isteniyor.

Mahalle sakinleri höyükte çok fazla yasa dışı müdahale olduğunu söylüyor

Pulur Höyüğün yaklaşık 5 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu düşündüklerini söyleyen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Olcay Zengin Koşan,  "Sivas merkezdeki “Pulur Höyüğü 1990’lı yıllarda tescil edildi ve  şu anda birinci derece arkeolojik sit alanı. Yüzeyde yapılan incelemelere göre 5 bin yıl öncesine kadar, Erken Tunç Döneminden itibaren yerleşim gördüğünü anlıyoruz. Şuanda en büyük sorun, merkezde yer aldığı için ve üzerinde modern yapılar olduğu için çalışma yapamıyoruz. Üzerindeki gecekonduların çoğu terk edilmiş durumda ama birkaç tanesinde yaşam devam ediyor. Bizim ziyaretlerimizde mahalle sakinleri, atıl halde bulunan höyükte çok fazla yasa dışı müdahalelerin olduğunu söylüyorlar. Höyük birinci derece sit alanı olduğu ve her hangi bir müdahalenin suç olduğu için şikâyetler mevcut” dedi.

Olcay Zengin Koşan, höyükte yapılan kazı çalışmalarının ses getireceğine inandıklarını belirterek, “Höyüğün bulunduğu alanın kamulaştırılması gerekiyor ki biz ancak o şekilde üzerinde çalışmalar yapabiliriz. Bu arkeolojik çalışmanın büyük ses getireceğini düşünüyoruz. Şehrin kültür ve turizmine zenginlik kazandıracağını düşünüyoruz. Bu alanda şuana kadar hiçbir şekilde kazı çalışması yapılaşmamış durumda çünkü üzerinde kamulaştırılma çalışması yapılması gerekiyor. Eğer bu kamulaştırma çalışması tamamlanırsa Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri olarak alanda bir kazı çalışması yapmayı çok istiyoruz” diye konuştu.

“Alan arkeopark olursa Sivas için büyük bir kazanç olacağını düşünüyorum”

Koşan, höyüğün bulunduğu alanı arkeopark yapmanın şehir için büyük bir kazanç olacağını belirterek, “Burada bulduklarımızla kente bir canlılık kazandıracağımızı düşünüyoruz. En yakın ve benzeri Kayseri’deki Kültepe Höyükten bildiğimiz Erken Tunç ve Orta Tunç dönemlerine ait önemli arkeolojik kalıntılarla karşılaşabileceğimizi düşünüyoruz. Arkeolojiye ilgi her zaman vardır ama son yıllarda giderek daha da artıyor. Pulur Höyüğün şehrin merkezinde olmasından dolayı kente gelen turistler içinde ilgi çekici olacaktır. O alanı bir arkeopark haline getirmek Sivas için büyük bir kazanç olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Mert Taha Varol - Onur Erden / İHA