Siverek STK'ları Şanlıurfa Valisinden 10 konuda yardım istedi
Göbeklitepe Yılında Şanlıurfa'nın en büyük ilçesinin mahrum bırakıldığını savunan Siverekli sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ilçenin sorunlarının çözümü için bazı taleplerde bulundu. Taleplerin ilk iki maddesinde turizm projeleri ve Tarihi Siverek Kalesi'nin restorasyonu ile kalede arkeolojik kazı isteği olması dikkat çekti.
Göbeklitepe Yılında diğer ilçeler var da bi zniye yokuz diye sitem eden Siverekli sivil toplum kuruluşu temsilcileri Şanlıurfa Valisinden 10 konuda yardım istedi.
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin'e gönderilmek üzere hazırlanan dilekçe İlçe Kaymakamı Mustafa Çiftçiler'e iletilirken, dilekçede ilçenin 10 temel sorununa değinildi.
Vali Erin'e iletilecek sorunlar şu şekilde:
"1 -Turizm (Fırat ve Karacadağ) Projeler: İl yönetimi turizm denince il merkezi, Halfeti, Birecik ve Harran dışında başka yerler akıllarına gelmemektedir. İl yönetimleri tarafında hazırlanan çeşitli tanıtım afiş, kitap, CD, DVD, eylem planlarında Siverek ile ilgili tarihi ve doğal görüntülerinden bahsedilmemekte, yok sayılmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız 2019 yılını Göbeklitepe Yılı olarak ilan etmiştir. Bu kampanya kapsamında Siverek’in turizmde yerini alması için projelerle etkinliklerin uygulanmasını ve Göbeklitepe etkinliklerine dahil edilmesini talep ediyoruz.
2- Tarihi Siverek Kalesi: Tarihi Siverek kalesi cumhuriyet boyunca ihmal edilmiş, korunmamış ve tahrip edilmesine neden olunmuştur. Yıllarca Kale üzerinde toprak mahalli evlere taşınarak kalenin küçülmesine ve erozyona uğramasına neden olunmuştur. Sayın Çevre Bakanının yaptığı basın açıklamasında Siverek Kalesinin etrafındaki evlerin istimlâk edileceğine dair haberi önemli olmakla birlikte eksiktir. Arkeolojik kazı ile restorasyon bölümü yok.
3-Diyarbakır- Şanlıurfa karayolu (Duble Yol): Ülkenin bir çok yerinde hızlı trenler yapılıp faaliyete geçirilirken, duble yollar bitirilirken Siverek’ten geçen Diyarbakır-Şanlıurfa karayolu duble yol bir türlü bitirilmiyor.
4-Devlet Hastanesi: Siverek’te yapılan modern devlet hastanemiz ne yazık ki yönetim konusunda çok talihsizlikler yaşamaktadır. Yönetim boşluğunun yanında il Sağlık Müdürlüğünün ilgisizliği sonucunda hastalar mağdur edilmekte ve ciddi sorunların yaşanmasına zemin hazırlamaktalar.
5-Fakülte sorunları (Bina, yurt ve hoca sorunu): Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesinin Siverek’te açılışının 3. Yılındayız. Fakültemizin binası yetersiz olduğundan yeni açılacak 2 bölüm için derslik bulunmamaktadır. Acilen uygun bina tahsis edilmesi veya yeni bina için çalışmaların yapılması gerekmektedir. Siverek’te Harran Üniversitesine bağlı Siverek Meslek Yüksek Okulu öğrencileriyle birlikte 450 öğrenci olduğu halde Şanlıurfa Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürü görevini yapmamış ve 2017 Bütçe Programına alınan yurt binasının ihale işlemlerini gerçekleştirmemiştir.
6-Siverek Organize Sanayi Bölgesi sorunu: 1998 yılında Birecik ile Viranşehir ile birlikte Siverek Organize Sanayi Bölgesi için müracaat edildi. Diyarbakır Karayolu 13. Km’de hazine arazisi tespit edildi ve işlemler başladı. Ot bedelinin Valilik hissesi yatırıldığı halde Siverek hissesi yatırılmadı konu ilgili köy tüzel kişiliği tarafında yargıya taşındı köy tüzel kişiliği davayı kazandı ve yapılan bütün işlemler iptal edildi. SOSB’nin bir an evvel gerçekleştirilmesini talep ediyoruz.
7-İşitme engelli okulun açılması: İl Milli Eğitim Müdürlüğü dezavantajlı grup olan İşitme Engelli Öğrencilerin eğitim görebileceği okullu açmamak için görevini yapmadı ve yapmamakta direniyor. Siverek’te İşitme Engelli Okulu açmayan İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görevini yapmayarak bu okulun açılmasını gerçekleştirmeyenler hakkında işlem başlatılmasını talep ediyoruz.
8-İlde İlçelerin kaderini etkileyecek toplantılara katılmak: İl merkezinde Sanayi, Ticaret, Turizm gibi çeşitli sektörlerde ilçelerin kaderini belirleyecek olan toplantılarda ilçe STK’larının bulunmaması büyük bir eksiklik olduğunu düşünüyoruz. İl merkezinde yapılacak ve ilçeleri ilgilendirecek toplantılara SVİL-DER olarak bizimde davet edilmemizi talep ediyoruz.
9-Siverek Türk Telekom Müşteri Hizmetleri Birimi Kapatılıyor: 260 bin nüfusa ve 650 yerleşim birimine sahip tarihi Siverek kentinde hizmet veren Türk Telekom Müşteri Hizmetleri Birimi kapatılarak 5.000 civarındaki telefon ve İnternet aboneleri zor durumda bırakılmaktadır.
10-Siverek ihya edilip aslına dönüştürülmelidir: Siverek tarihte sancaklık, eyaletlik ve vilayetlik yapmış bölgesinde ve ülkemizde çok önemli potansiyele sahip bir kenttir. Sonraki yıllarda Dersim Tunceli adıyla, Muş, Ardahan ve Osmaniye yeniden il yapılarak aslına dönüştürülmüş ne hazindir ki Siverek unutulmuştur. Büyüklerimizle neden ilçe yapıldık diye sorduğumuzda bize Siverek cezalıdır veya Siverek’in üzerinde kırmızı çizgi vardır gibi cevaplarla karşılaşmıştık. Bu cezanın ne olduğunu halen merak etmekteyiz! Siverek, nüfusu, yüzölçümü, stratejik önemi, öğrenci ve seçmen sayısı, tarihi ve doğal kaynakları, ekonomik potansiyeli, altyapısı ve şehircilik kriterleri göz önüne alındığında ülkemizdeki 30’u aşkın ilden daha büyük ve güçlüdür."
www.gazeteipekyol.com