Anasayfa / Kültürel ve Doğal Miras

Sivil Toplum Örgütlerinden Latmos için imdat çığlığı!

Önceki yıllarda 'Latmos’ta kaya resimlerini kurtaran' olarak lanse edilen maden firmasının 'Öneri Milli Park Sahası' içinde kaldığından, önceki işletme talebine olumsuz görüş verilen alanda başlattığı madencilik çalışmaları çevre ve kültürel miras duyarlılığı hassas insan, kurum ve kuruluşları endişeye sevk etti. Latmos Dostları Platformu oluşturan STÖ'ler hem maden firmasına hem yetkililere seslenerek, arkeolojik, jeolojik ve biyolojik öneme sahip alandaki çalışmaların durdurulmasını istediler.

 

Latmos Dostları Sivil Toplum Örgütleri yayınladığı basın bildirisi ile "Önceki yıllarda basında “Latmos’ta kaya resimlerini kurtaran madenci” olarak çıkan Egamin Mineral Mad. End. Ve Hamm. San. Ve Tic. A.Ş firmasını, bölgenin kültürel peyzajını bozduğu, kültür ve tabiat varlıkları üzerinde geri dönüşü olmayacak şekilde zararlar oluşturacağı için tüm sivil toplum örgütleri olarak protesto ediyor ve çevre hukuku adına kınıyoruz" diyerek çalışmaların durdurulması için yetkili makamlara çağrı yaptı "Durdurulmayan çalışmalarla ilgili gerekli işlemleri yapmayan görevliler adli, idari ve hukuki bağlamda sorumlu olacaklardır. Tüm sivil toplum örgütleri adına mevcut çalışmanın ivedilikle durdurulmasını ve iş makinesinin alanı terk etmesini istiyoruz."

Yapılan basın açıklamasının tam metni şöyle: 

LATMOS DOSTLARI -SiViL TOPLUM ÖRGÜTLERi BASIN BiLDiRiSi

Arkeolojik, Jeolojik ve biyolojik çeşitlilik açısından Batı Anadolu’nun en zengin önemli doğa alanlarından biri olan Latmos (Beşparmak) Dağları büyük bir hızla delik deşik edilmeye başlandı.

Latmos’un kalbi sayılan Koçarlı ilçesi sınırları içinde Bağarcık Mahallesi Çörlen Mevikiinde milyonlarca yılda oluşan kayalar kırıcı ve delicilerle paramparça ediliyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeye layık bu bölge, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projeleri bağlamında, Potansiyel Doğal Sit Alanı Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu kapsamında ele alınarak değerlendirilmiş, maden faaliyetlerinin kesinlikle yapılamayacağı “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” statüsü için başvurusu yapılmış ve onay aşamasındadır.

Alan aynı zamanda Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün “Öneri Milli Park Sahası” içinde kaldığından, firmanın daha önceki işletme talebine olumsuz görüş verilmiştir.

Mevcut maden faaliyetinin devam ettiği alan daha önceden belirlenen ve Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından sit kapsamına alınan alanlara çok yakındır.

Her türlü üstün koruma vasıfları bulunan bu özel bölgeye, hiçbir izni olmadan, geçmiş yıllarda yapmış oldukları müracaatlara dayanarak, üstelik sit kapsamında bulunan bölgeden ağır tonajlı iş makinelerini geçirerek, milyonlarca yılda oluşan benzersiz kayaları geri dönülmez biçimde parçalamaya devam etmektedir.

Maden faaliyeti başlayınca Latmos Dostları çatısında toplanan sivil toplum örgütleri adına Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu'ndan arkeolog Nezih Başgelen, EKODOSD’dan Bahattin Sürücü, Latmos Platformundan Dr. Varol Aydın’la kamu kurumlarını içeren bir ziyaret gerçekleştirildi.

Bölgedeki maden sorunuyla ilgili yaşanan gelişmeler, tehditler ve alınması gereken önlemlerle ilgili hazırlanan dilekçe Aydın Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Göbekmerdan’a sunuldu.

Koçarlı Kaymakamlığı’na, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü’ne ziyaret edilerek konu hakkında bilgi verildi ve yapılan çalışmaların ivedilikle durdurulması istendi.

Dün saat 11.00 sularında çalışmalar durduruldu.

Ancak bugün çalışmalar tekrar başlatıldı ve kayalar kırılmaya devam etmekte ve iş makinası alanda durmaktadır.

Önceki yıllarda basında “Latmos’ta kaya resimlerini kurtaran madenci” olarak çıkan Egamin Mineral Mad. End. Ve Hamm. San. Ve Tic. A.Ş firmasını, bölgenin kültürel peyzajını bozduğu, kültür ve tabiat varlıkları üzerinde geri dönüşü olmayacak şekilde zararlar oluşturacağı için tüm sivil toplum örgütleri olarak protesto ediyor ve çevre hukuku adına kınıyoruz.

Durdurulmayan çalışmalarla ilgili gerekli işlemleri yapmayan görevliler adli, idari ve hukuki bağlamda sorumlu olacaklardır.

Tüm sivil toplum örgütleri adına mevcut çalışmanın ivedilikle durdurulmasını ve iş makinesinin alanı terk etmesini istiyoruz."

22.05.2024