Anasayfa / Restorasyon

Sokullu Camisi'nin duvarını restorasyon bahanesi ile deldiler

Birkaç yıldır onarım gören Azapkapı'da Mimar Sinan tarafından 1578’de Sokollu Mehmet Paşa adına yapılan Sokollu Mehmed Paşa Camii’nin duvarı delindi.

 

Azabı bitmeyen Azapkapı Camii'nin şimdi de duvarını deldiler!

Haliç çevre düzenlemelerinin başladığı 1980'lerden beri şantiye alanı olan Azapkapı kıyılarının en önemli yapısı Sokollu Mehmed Paşa Camii'nin onarımı da çilesi de bitmedi.. Daha önce, temellerinde hasar oluştuğu ve denize doğru kayma tespit edildiği açıklanan 450 yıllık tarihi caminin şimdi de duvarını deldiler..

Yaklaşık 3 yıldır büyük bir onarıma tabi tutulan, Mimar Sinan'ın eseri bu önemli cami için yeni ve ciddi sorunlar oluşmuş durumda.

Önceki yıllarda, Haliç Metro Köprüsü yapımı sırasında, hem kıyıdaki alana, hem de deniz zeminine çok sayıda çelik kazıklar çakılmıştı.

Bu kazıklar çakılırken oluşan büyük titreşimlerin Azapkapı Camii temellerine zarar verdiği ve yapıyı yerinden oynattığı da basına yansımıştı.

Temellerde kayma ve yüzeye çıkan kaynak suları

2013 yılında Mimarlar Odası'nda, Azapkapı Camii'nin tehlikeli durumu hakkında bir basın toplantısı düzenlenmişti.. Bu toplantıda, Haliç Metro Köprüsü için zemine kazık çakma işlemleri sırasında Azapkapı Camii'nin 5 cm. civarında kaydığı belirtilmişti.

Fakat caminin tek sorunu bu değildi. Onarım sırasında, zeminin çeşitli noktalarından kaynak suları yüzeye çıkıyordu. Caminin özellikle Haliç'e bakan cephesinin altından çıkan kaynak suları yüzünden yapının çevresi adeta küçük bir göle dönmüştü.

Hem temellerdeki kayma riski hem de tabandaki sular yüzünden, aslında Mart 2015'te bitmesi planlanan çalışmalar halen tamamlanabilmiş değil. Çalışmaları geciktiren bu su birikintisinin kuruması mümkün olamadı, zira kaynak suları sürekli yukarı çıkıyordu.

Fakat çalışmaların artık şu veya bu şekilde bitmesi gerektiğini karar verilmiş olmalı ki, geçtiğimiz haftalarda suyun üzeri örtülmeye başlandı.

Kaynak sularının yarattığı su birikintisi belirli bir düzeye indikten sonra, çukur önce kum ve mıcırla dolduruldu.. Yapılan yapılan çalışmalarla, önceden doldurulan çukurlara iki sıra beton duvar örülmüştü. Son olarak, yapının zeminini çevreleyen su birikintisinin olduğu çukur tümüyle kapatıldı.

Bu arada önceki aylarda, aynı noktadan temellere destek amacıyla zemine birkaç çelik kazık çakıldığı da söyleniyordu..

Duvarında delik açıldı..

Çileli bir çalışmadan sonra tarihi cami kritik günleri atlatmış diye düşünülürken bu kez ürkütücü nitelikte yeni bir olayla karşılaşıldı. 3 yıldır süren onarımda gelinen aşamada, caminin denize bakan cephesinde, kemerli bölümlerden birinin altında koskoıca bir delik açıldığı görüldü.


Kemerin altında, zemine yakın seviyede görülen bu koca delik, caminin kesme taşlarla örülü duvarı kırılarak açılmış. Cami çevresindeki düzenleme çalışmalarında görev yapan işçiler konuyla ilgili sorularımızı yanıtsız bırakırken, deliğin kim tarafından ve ne amaçla açıldığı anlaşılamadı.

Mimar Sinan'ın farklı yapı tekniklerini denediği bu çok özel caminin duvarında kesme taşlar kırılarak delik açılabiliyor. Bir izah olacak mı? Haliç Postası olarak soruyor ve yanıt bekliyoruz.

Mimar Sinan'ın en özel eserlerinden biri

Sokollu Mehmed Paşa tarafından 1578'de yaptırılan Azapkapı Camii, büyük usta Mimar Sinan'ın eserlerinde biri. Mimar Sinan, Azapkapı'da, Haliç'in kıyısındaki bu güzel cami için farklı teknikler uygulamış ve yapıya özel tasarımlar geliştirmiş..

Minare solda ve kemerli bir köprüye oturan geçitle son cemaat yerine ulaşıyor.Yapının altında kayıklar için tonozlu mahzenler de bulunuyor.

Azapkapı Meydanı şehrin en hareketli bölgelerinden...


Azapkapı Camii'nin bulunduğu alan şehrin daima hareketli ve sorunlu bölgelerinden biri. Sürekli değişim görmüş bir yer. Meydan düzenlemesi için 1939 yılında planlanan proje kısmen uygulanmıştı ve caminin önündeki atölyeler kaldırılarak tarihi yapı deniz kıyısıyla buluşmuştu.. Fakat çevresi Perşembe Pazarı adıyla uzun yıllar kalabalık bir ticaret merkezi olarak kalmaya devam etmişti..

1980'lere kadar çevresi yine kalabalıktı ama caminin her şeye rağmen Haliç kıyısına açılan bir kapısı vardı ve kıyıyla buluşabiliyordu. Bugün ise böyle bir bağlantısı yok. Zaten bulunduğu alan, yani tüm Azapkapı kıyıları yaklaşık 30 senedir şantiye halinde ve halkın kullanımına kapalı durumda..

Camisinden ayrı düşen büyük mimar

Azapkapı Camii'ne imzasını atan Mimar Sinan'ın heykeli de, halktan koparılmış bu koskoca şantiye alanı içinde kaldı.

Metro Köprüsü'nden sağa baktığınızda şantiye yapıları arasında Mimar Sinan'ın heykelini görebilirsiniz ama yanına yaklaşamazsınız, çünkü kapalı alan!

Temelleri kaydığı söylenen Azapkapı Camii ile onu yapan Mimar Sinan'ın heykeli arasında şimdi Metro Köprüsü var..

Sokollu Mehmed Paşa Camii ve onun büyük mimarı birbirinden uzaklaşmış halde. Ama daha da önemlisi, bu iki eserin bulunduğu Azapkapı kıyıları halktan koparılmış vaziyette.. 

Kaynak: Haliç Postası