Anasayfa / Turizm

Stratonikeia Antik Kenti'nin ziyaretçileri artıyor

Stratonikeia Antik Kenti'nin ziyaretçileri artıyor

2 bin 400 yıllık süreçteki tüm yapıların aynı alanda bulundu antik kentte ziyaretçiler, hamam, cami, ev ve antik dönemden günümüze ulaşan bütün yapıları bir arada görebiliyor.

 

Geçmişte bölgenin en büyük spor okulunu bünyesinde barındırması dolayısıyla "Gladyatörler şehri" olarak adlandırılan Stratonikeia Antik Kenti, birçok medeniyete ev sahipliği yapmasından dolayı ziyaretçilerini doyumsuz bir tarih yolculuğuna çıkarıyor.

Arkeoloji Kazısı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Eskihisar Mahallesi'ndeki antik kentin birçok bölgesinde kazı çalışmalarının yürütüldüğünü dile getirdi.

Helenistik dönem ile Roma, Bizans, Anadolu Beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden kalan yapıların bir bütün olarak korunduğuna dikkati çeken Söğüt, Beylikler dönemine ait Selçuklu Hamamı, Osmanlı dönemine ait Şaban Ağa Camisi, Erken Cumhuriyet dönemine ait Bılla Evi ve kentteki bir evde restorasyon çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Ziyaretçilerin, hamam, cami, ev ve antik dönemden günümüze ulaşan bütün yapıları bir arada görebildiğini anlatan Prof. Dr. Söğüt, 2 bin 400 yıllık süreçteki tüm yapıların aynı alanda bulunduğunu dile getirdi.

- Osmanlı'nın taş döşemeli yollarında kent turu

Söğüt, tarihi kentleri gezen birisinin dünyada ziyaret edebileceği herhangi bir kentte en fazla 3 dönemi bir arada görebileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin en çok bilinen antik kentine giden birisi, en fazla Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait eser ve yapılar görebiliyor ama buraya geldiklerinde, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserler görebiliyor. Bu özellik dünyada sadece burada var. Kente gelen birisi, antik dönemden günümüze bütün yapıların tamamını, Osmanlı dönemi taş döşemeli yollarında yürüyerek gezebiliyor. Bu yol dokusunun olduğu bir başka yer daha yok. Başka yerde Helenistik, Roma ve Bizans yolları var ama burada Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait taş döşemeli yollar da bulunuyor. Burayı diğer antik kentlerden ayıran en önemli özelliklerden birisi de bu."

- Akademisyen de geliyor, gelin damat da

Kentin barındırdığı özelliklerden dolayı farklı ziyaretçi gruplarının olduğunu ifade eden Bilal Söğüt, incelemede bulunmak için kente çok sayıda akademisyenin geldiğini söyledi.

Gelin ve damatların antik kentte fotoğraf çektirdiğini, nikah ve nişan törenlerinin burada yapıldığını vurgulayan Söğüt, "Herkes burada kendisi için bir şeyler buluyor. Devam eden kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkartılan eserlere ilgi giderek artıyor. Bu yıl kenti 20 bin kişi ziyaret etti." dedi.