Su altı müzesi olacak 'Batık Bazilika' artık 'çıkık bazilika'ya dönüştü!
İznik Gölü'nde 8 yıl önce kıyıdan 20 metre açıkta, 1,5 - 2 metre su altında bulunan ve su altı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi düşünülen Aziz Neophytos Bazilikasının kalıntıları suların çekilmesi ile kıyının bir parçası haline dönüştü.
Yaklaşık 300 kilometrekarelik alana yayılan Marmara Bölgesi'nin en büyük, Türkiye'nin 5. büyük doğal gölü olan İznik Gölü'nde kıyıdan yer yer 50 metreye varan çekilme gözlendi.
Suların çekilmesi sonucu 8 yıl önce kıyıdan 20 metre açıkta, 1,5-2 metre derinlikte bulunan, 1500 yıl önce Aziz Neophytos adına inşa edildiği belirlenen ve su altı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi için çalışma yürütülen bazilika da su yüzeyine çıkarak, kıyının bir parçası haline geldi.
Bazilikanın büyük bölümü gölün yüzeyinde görünür hale gelerek kıyıyla birleşti.
Antik liman mendireği de ortaya çıktı
İznik Müzesi'nin eski müdürlerinden Taylan Sevil, özellikle iklim değişikliğinin İznik Gölü'ndeki su seviyesini olumsuz etkilediğini söyledi.
Bazilikanın arkeolojik bakımdan önemli olduğunu belirten Sevil, "Tarihi bazilika dünya arkeoloji tarihinde yüzyılın keşiflerinden biri olarak kabul edilir. Birkaç yıl öncesine kadar göl içinde olan bazilika, suyun çekilmesi nedeniyle yaya olarak gezilebilecek duruma geldi yani karayla birleşti. Sadece bu değil, antik liman mendireği de ortaya çıktı. Bunlar ilk defa su yüzüne çıkan şeyler. Geçen yıllarda çok azken bu sene yürüyerek gezilebilecek durumda." dedi.
Sinan Balcıkoca - Şenol Poyraz / AA