Anasayfa / Arkeoloji / Afrika

Sudan kayalıklarındaki deliklerin gizemi kısmen çözüldü

Arkeologlar, Sudan'da Nil Nehri'nin batı kıyısındaki kayalıklarda oyulmuş insan yapımı deliklerin amacının deşifre edildiğine inanıyorlar. Çözüm mantıklı ama hâlâ izah edilemeyen bir nokta var.

 

Yakınlarında bir de sfenks bulunan kayalara açılan ve ne olduğu yıllardır anlaşılamayan gizemli deliklerin Nil Nehri kıyısındaki antik barınak kalıntıları olduğu anlaşıldı. Ama deliklerin nasıl açıldığı konusu tam olarak izah edilemedi.

Sixth Nile Cataract (Orta Sudan) bölgesinde Sabaloka Dağları yakınlarında bulunan kayalarda açılmış  deliklerin, çapları 40 ila 50 mm arasında değişen sistematik bir düzene ve silindirik şekle sahip. Günümüzdeki zemin seviyesinden yükseklikleri 1.3 ila 3.2 metre arasında değişiyor. Deliklerin Mezolitik Çağda yani 12.000 ile 8.000 yılları arasında açıldığı daha önceki araştırmalarda da belirlenmişti. Yeni araştırma sonuçları da aynı tarihlemeyi doğruluyor.

Deliklerin, göçebe kültür insanlarının kurduğu geçici sığınaklar için kullandıkları tahta direklere destek vermek açıldığı tahmin ediliyor ama metal bulunmayan çağda deliklerin ne ile ve nasıl açıldığı tam olarak izah edilemiyor. Çünkü bölgede yapılan arkeolojik kazılarda prehistorik döneme ait pek çok bulgu elde edilirken henüz metal bulguya rastlanmış değil.  

journal Antiquity dergisinde, Ladislav Varadzin, Lenka Varadzinová ve Jan Pacina imzaları ile yayınlanan araştırma sonuçlarına göre;  Orta Sudan'daki Sfenks'in bulunduğu yere yakın kayalıklarda açılan delikleri, Mezolitik çağda veya sonrasında burada yaşayan insanlar barınak için kullanılan mimari yapıların tahta direklerini desteklemek için açtılar.

Arkeologlar, 2015 yılında gerçekleştirilen kazılarda, deliklerin ölçümlerini ayrıntılı olarak belgeledikten sonra, fotogrametri, 3D modeller ve fotoğraflar kullanarak kanıtları analiz ettiler.

Deliklerin, dallar ve köklerden yapılmış esnek ahşap direkleri kullanarak kayalarda sıkıca bağlanmış bir mimari yapıyı desteklemek için kullanıldığı sonucuna varıldı.

Kaya yüzeyine barınakların monte edilmesi yerleşimdeki diğer faaliyetler için daha fazla alan sağladığı gibi bütün gün gölge sağlıyordu. Tek sorun deliklerin nasıl açıldığına dair bulgu olmaması ve varsayım geliştirilememesi. Arkeologlar, şimdi delikleri delmek için hangi malzemenin kullanıldığına dair ipucu arıyorlar.

Hartum yakınlarındaki alanda Mezolitik Çağ'a tarihlenen delikleri hangi külütre mensup insanların açtığı da tam olarak bilinemiyor.

Bölgede  Meroitik, Post-Meroitik ve Funj kültürü gibi (Meroitik (MS 300 BCE-350 CE) ya da Post-Meroitik (c-300 BCE-350 CE) Mezolitik döneme aittir (c.9000-5000BC) 350-550 CE) ve Funj (1500-1800 CE) dönemleri)  birbirinde çok farklı kültürlerin yaşamş olması, araştırmacıların onları yaratan insanların kültürüne dair çıkarımlar üretmesini zorlaştırıyor.

arkeolojikhaber.com