Anasayfa / Restorasyon / Türkiye

Süleymaniye'de tuz koktu: Yıkması gereken belediye kaçak kat çıktı!

Tarihi dokusunun korunması gereken Süleymaniye hızla betonlaşıyor. Süleymaniye'yi Yenileme Projesi'nin sorumlusu Fatih Belediyesi'nin Kentsel Arkeolojik alanındaki binasına da kaçak kat çıkıldı. Yıkması gereken de Fatih Belediyesi! Koruma kurulunun onay verdiği binalar ise ibret-i alemlik!

 

Süleymaniye'yi Yenileme Projesi gereği UNESCO Dünya Miras Alanındaki kaçak binaları yıkması gereken Fatih Belediyesi'nin alandaki tarihi binasına da kaçak kat çıkıldı.

FATİH BELEDİYESİ'NE KENDİ KAÇAK KATINI YIKMASI İÇİN UYARI GÖNDERİLDİ AMA...

İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Fatih Belediyesi'ne kendi binasındaki kaçak katı yıkması için uyarı gönderdi.

Yıkım Kararı Fatih Belediyesi'nin eline geçeli iki aydan uzun süre geçti ama kaçak kat yıkılmadığı gibi tarihi binaya projeye aykırı olarak asansör yapma çalışmalarının da aralıksız sürdüğü iddia edildi.

REZALETİ SELÇUKLU MOTİFİ İLE GİZLİYORLAR!

Projeye aykırı şekilde asansör yapımının durdurulmasına yönelik çalışma yapılmadığı gibi yine projeye aykırı şekilde binaya takılan klimanın ise selçuklu motifinin arkasına gizlendiği dikkat çekiyor.

UNESCO Dünya Miras Alanındaki kaçak ve projeye aykırı pek çok bina İmar Barışı ile kurtulma hesapları içinde.

KORUMA KURULUNUN ONAY VERDİĞİ BİNALAR İBRETİ ALEMLİK

Alandaki çirkinlikler bununla da sınırlı değil. Süleymaniye Külliyesine sadece 50 metre uzaklıktaki İstanbul Üniversitesine ait modern apartman görümlü binalara da Koruma Kurulu'nun onay verdiği görülüyor. Tarihi Dokusunun Korunması gereken UNESCO Dünya Miras Alanındaki inşaatların buraya layık görülmesi de Koruma Kurulunun ayıbı olarak yorumlanıyor.

AHŞAP CUMBALI EVLERİN KURTARILMASI HEDEFLENİYORDU

Restorasyon Kültür Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin hem bu modern binalara ruhsat veren Koruma Kurulu mensuplarını hem de yıkması gerekirken kendisi kaçak kat çıkan belediyenin sorumlu isimlerini eleştiriyor.

Fatih Belediyesi’nce sürdürülen ‘Süleymaniye’yi Yenileme Projesi’ ile tarihi semtteki ahşap cumbalı evlerin kurtarılması hedeflendiği halde semtin hızla betonlaştığına dikkat çeken Şahin, bilim yuvası istanbul Üniversitesi'ni de tarihi alana bu projeyi layık gördüğü için kınıyor...

ESKİ AHŞAP EVLER İMAR BARIŞI ÖNCESİ YIKILIP YERİNE BETONARME BİNALAR YAPILDI

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre; Süleymaniye Dünya Miras Alanı’nda eski ahşap evlerden geriye neredeyse tek parsel kalmadı.  Çoğu yıkılıp yerlerine betonarme evler inşa edildi, bazılarının üstüne de çirkin ahşap giydirmeler yapıldı.  Bu yeni yapılaşmalardan tarihi Süleymaniye Camisi’ni görmek için bile yakınına kadar gitmek gerekiyor.

İstanbul'un Haliç’e hâkim bir tepesi, üzerinde, kent siluetinde belirleyici bir nokta oluşturan Süleymaniye Külliyesi ile Şehzade Mehmet Külliyesi çevresinde yer alan Süleymaniye, Vefa, Vezneciler semtleri UNESCO Dünya Miras Alanı içinde kalıyor. Süleymaniye Külliyesi dışında Kalenderihane ve Molla Gürani Camisi bu bölgenin ayakta kalmayı başaran en önemli mimari yapıları.

Eski Süleymaniye ahşap evleri ise her geçen gün bakımsızlık ve bilinçli yakılmalarla birer birer yok oldu. 2005 yılında Süleymaniye yenileme alanı ilan edildi. Fatih Belediyesi’nce sürdürülen ‘Süleymaniye’yi Yenileme Projesi’ ile tarihi semtteki ahşap cumbalı evlerin kurtarılması hedeflendi. Projede, ilk etapta 39 ada 733 parselde toplam 707 evin yenileneceği duyuruldu. Ancak birçok ev betonarme yapılıp üstleri çirkin ahşap giydirmelerle kaplandı.

Koruma kurulu Belediye'ye kaçak katı yıkması için altı ay süre verdi

Hürriyet yazarı Ömer Erbil ile Süleymaniye’de dolaşan Restorasyon Kültür Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin; pek çok yapıyı hem Süleymaniye Alan Başkanlığı’na hem de 1 Numaralı Yenileme Alanları Koruma Kurulu’na şikâyet ettiklerini anlatıyor.

Şahin, külliyenin arka sokağında 619 Ada’da yer alan ve daha önce Fatih Belediyesi tarafından kültür merkezi olarak kullanıldığını söylediği binaları da projeye uygun olmadığı gerekçesiyle Koruma Kurulu’na şikâyet etti.

Koruma Kurulu 06.09.2018 tarih ve 3445 sayılı kararı ile binadaki kaçak çatı katının ve projeye uygun olmayan eklemelerin kaldırılması için belediyeye altı ay süre verdi.

Şahin: Bina Fatih Belediyesi’ne ait. Yıkması gereken de aynı belediye

Şahin, “Bina Fatih Belediyesi’ne ait. Yıkması gereken de aynı belediye. Takipçisi olacağım bakalım yıkacaklar mı?” diyor. İstanbul’un en eski yapılarından olan M.S. 5. yüzyıla tarihlenen Hagios Theodoros Kilisesi, fetihten sonra Molla Gürani Camisi olarak kullanılan yapının etrafında, camiye 20 metre mesafede 565 ada 7 parselde 3 katlı betonarme ve kırmızı tuğlalı yeni bir binanın yapıldığını görüyoruz. Şahin, bu inşaat için de kurula şikâyette bulunacağını söylüyor.

Fatih Belediyesi: Belediyeden ruhsat alınarak yapılan binalardır!

Fatih Belediye Başkanlığı, hem kurul kararıyla yıkımı istenen çatı katı hem de Molla Gürani Camisi’ne bitişik yapılan inşaatla ilgili sorularımıza, “Sorulan yerler Süleymaniye Yenileme Alanı’nda kalan, Yenileme Kurulu’nca onaylanan belediyesinden ruhsat alınarak yapılan binalardır” yanıtı verdi.

Serhat Şahin: Konunun açıkça devletin en üst kademesinde ele alınması gerekliliği ortaya çıkıyor.”

Restorasyon Kültür Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin ise şunları söyledi: “İstanbul Üniversitesi’ne ait Süleymaniye Külliyesi’ne 50 metre yakınında modern mimari cephesi ile Dünya Kültür Mirası alanıyla uyuşmayan yapı veya külliyenin 5 metre yakınındaki mülkiyeti Fatih Belediyesi’ne ait gabariye aykırı kaçak katlı yapı üzerinden incelediğimizde Alan Yönetimi Başkanlığı’nın, Koruma Bölge Kurulları’nın ve yerel yönetimlerin yetersizliği, konunun açıkça devletin en üst kademesinde ele alınması gerekliliği ortaya çıkıyor.”

arkeolojikhaber.com