Sultan Baybars'ın Safed'e yaptırdığı camiyi Yahudiler bara dönüştürdü
Sultan Baybars’ın inşa ettirdiği 13. yüzyıldan kalma tarihi caminin binasının İsrail'in Safed Belediyesi tarafından etkinlik salonuna dönüştürülmesi ve bar olarak kullanılması Müslümanların tepkisini çekti.
İsrail'in kuzaeyinde Museviliğin 4 kutsal şehrinden biri ve Kabbala tarikatının merkezi kabul edilen Safed şehrindeki El Ahmar Camisi'nin Safed Belediyesince düğün vb. organizasyonların yapıldığı sosyal etkinlik salonuna dönüştürdüğü ve bar olarak kullanıldığı belirtildi.
Londra merkezli Al-Quds Al-Arabi'nin haberine göre, İsrail’in Safed şehrinin kuzeyinde Sultan Baybars döneminden kalma Filistin camisi, Arapların şehirden sürüldüğü 1948’den bu yana defalarca farklı maksatlara hizmet eden mekanlara dönüştürülmüştü. Caminin ilk olarak bir Yahudi okuluna dönüşürüldüğü,, daha sonra seçim kampanyalarının yürütüldüğü bir merkez olarak kullanıldığı, ardından konfeksiyon mağazasına dönüştürüldüğü şu anda ise etkinlik merkezi olarak kullanıldığı ve içinde bar bulunduğu belirtildi.
Haberde yer alan bilgilere göre; tarihi caminin Müslümanların ibadeti ışında her tür kullanıma açık olduğunu savunarak duruma tepki gösteren Safed ve Tiberias İslami Yardım Vakfı Sekreteri Khair Tabari, yıllardır camiyi asli amacı olan ibadet için kullanılmasına yönelik çalışmalar yapıyor. Tabari Al Qud’s al Arabi’ye verdiği demeçte “İçeri girip camideki manzaraya şahit olduktan sonra ayakta duramayacak hale geldim. Minberdeki Kuran’dan alıntı ayetlerin bulunduğu kısımları sökülüp yerlerine On Emirden İbranice kısımlar işlendiğini gördüm. Caminin eski hüviyetine döndürülmesi için tüm siyasi gruplar ve sivil toplum örgütlerinden yardım istiyoruz” dedi.
Tabari'nin caminin vakfa iade edilmesi talebiyle Nasıra mahkemesine açtığı dava sürüyor.
Tarihçi Dr. Mustafa Abbasi’ye göre 1276 yılında yapılan cami büyük tarihi önem ve mimari değere sahip. Al Ahmar camisi ismini sahip olduğu kırmızı taşlardan alıyor. Bölge mimarisinde yaygın kullanılan taşlar ibadetane olarak bu camide de kullanılmış.
Safed’deki bir başka caminin akibeti de Al Ahmar camisine benziyor ama o daha şanslı. 1319’da inşa edilen Yunan camisinde de ibadet yasak ama o en azından bir sanat galerisi haline getirilmiş.
Safed, bir zamanlar evlerinden 1948'de çıkarılan 12.000 Filistinlinin eviydi. Filistin Kurtuluş Örgütü kurucularından ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ailesi de dâhil binlerce Filistinli 1948’de bu topraklardan uzaklaştırıldı. Şehirde şu an Arap nüfusu çok az. Başkan Abbas, geçtiğimiz günlerde İsrail medyasına “Safedi daha önce bir kere ziyaret ettim ama tekrar görmek isterim. Orda yaşamak hakkım olmasa dâhi görmek benim tabii hakkımdır.” dedi.
Akdeniz Erbaş - Bilimdili.com