Anasayfa / Paleontoloji

Suudi Arabistan çölündeki insan parmağı tarihi değiştirdi

İnsanoğlu'nun Afrika'da ortaya çıkarak yaklaşık 60 bin yıl önce dünyaya yayıldığını idda eden insanlık tarihi haritalar Suudi Arabistan'da bulunan insan parmağı fosili ile geçersizleşti. Homo Sapiens parmak kemiği Afrika ve Levant'ın dışında bulunan en eski tarihli insan fosili konumuna yükseldi.

 

88 Bin yıllık Homo sapiens fosili insanlık tarihine parmak bastı!

Suudi Arabistan'ın Nefud Çölü'nde çölündeki arkeolojik araştırmlarda insansı bir türe ya da insana ait olduğu tahmin edilen üç santimetre (1.25 inç) boyunda orta parmak fosili bulundu. Kemik üç boyutlu tarama cihazları ile tarandı ve insan parmağı olduğu anlaşıldı. Uranyum-Toryum tarihlemesi ile parmak parçasının 88 bin yıllık olduğu tespit edildi. Bu paleontologlar için şaşırtıcı bir tarihti. Çünkü fosil, bugüne dek Afrika dışında keşfedilen en eski tarihli Homo sapiens kalıntısıydı. Kalıntıya göre Homo sapienslerin sanıldığından daha erken zamanda Afrika'dan çıkarak, muhtemelen Kızıldeniz kanalıyla Arabistan'a ulaşmışlardı.

İnsanın ilk göçlerine dair bilgileri değiştiren fosil, bu şekilde insan göçlerinin tarihine parmak basıyordu. İnsanlığın tarihini yeniden şekillediren 88.000 yıllık parmak kemiği insanların isanılandan 20.000 yıl önce Afrika'dan dağıldıklarını tahmin ettiriyor.

Uranyum-Toryum tarihlemesi denilen teknik kullanılarak, fosil içinde mikroskobik delikler oluşturman bilimadamları, radyoaktif elementlerin bıraktığı küçük izleri arasındaki oranı ölçtüler.

88 yıllık orta parmak tatlı su hayvanlarına ait fosiller arasında bulundu

Max Planck İnsanlık Bilimi Enstitüsü'nden uzmanlar, günümüzde hiper-kurak iklime sahip Nefud Çölü arazisinin onbinlerce yıl önce yemyeşil ve sulak olduğunu belirterek, keşfin eski bir tatlı su gölü olan Al Wusta'da gerçekleştirildiğini belirttiler. Aralarında su aygırı ve küçük tatlı su salyangozları da dahil olmak üzere çok sayıda hayvan fosilinin bulunduğu alanda aynı zamanda çok sayıda taş alet keşfedildi.

Fosiller arasında keşfedilen insan parmak kemiğinin insanın yerküredeki göç tarihini değiştireceği hiç tahmin edilmiyordu ve sonuç arkeologlar ve paleontologlar için büyük süpriz olmuştu. İnsanlığın erken tarihinin hikayesi, yaklaşık 88.000 yılllık parmak kemiği sayesinde yeniden yazılacak.



Ayrıntıları "Ecology and Evolution" dergisinde yayımlanan keşif Arap Yarımadası'nda 85 bin yıl önce insanların yaşadığının da kanıtı oldu.

Griffith Üniversitesinden Paleontolog Julien Louys, keşfin 85 bin ila 90 bin yıl önce insanın Afrika ve Doğu Akdeniz dışında bir bölgede insan yaşadığını gösterdiğine dikkat çekti.

Suudi Turizm ve Ulusal Miras Komisyonunun destek verdiği uluslararası araştırma ekibinin, el Wusta'da ayrıca işaretlenmiş hayvan kemikleri ve taştan aletler bulduğu ifade edildi.



Oxford Üniversitesi'nden Prof. Dr. Huw Groucutt;  "Türümüzün ilk üyelerinin oluşturduğu kolonilerin, sadece güneybatı Asya'nın ve Levant ile sınırlı olmadığı görülüyor" dedi.

Uranyum-Toryum tarihlemsi nedir?

Özellikle kayalık oluşumların ve merca gibi kalsiyum karbonat materyallerinin yaşlarının tespiti için kullanılan tarihleme yöntemidir. Uranyum-Toryum tarihlemesi ile bir kayanın ya da yönteme uygun fosil parçalarının yaşını belirlemek için içerdiği radyoaktif toryum miktarı ile ölçüm yapılır ve kalıtım farklarından tarihleme çıkarılır.

Eğer kaya, Uranyum içeriyorsa, bilim adamları, rahatlıkla Thorium-230'un miktarını ölçebilir. Uranyum genellikle belirli kaya türlerinde az miktarda bulunur ve radyoaktiftir. Yaklaşık 245.000 yıllık yarı ömre (elementlerin radyoaktivitesinin yarı yarıya azalması için gereken süreye) sahiptir. Bu noktada alfa bozulmasına uğrar (bir Helyum atomunun çekirdeği ile aynı olan bir alfa parçacığını serbest bırakır) ve Thorium-230'u oluşturur . Toryum 75.000 yıllık çok daha kısa yarı ömre sahiptir. Diğer radyoaktif yaşlanma türlerinden farklı olarak Uranyum-Thorium (U-Th) yaşlanması kararlı son noktaya ulaşmaz. Bunun yerine, Thorium'un çürümesi ve Thorium'un üretimi bir denge biçimine ulaşır çağları içeren  denge verir.

arkeolojikhaber.com