Anasayfa / Arkeoloji / Ortadoğu

Suudi Arabistan'da, dünyanın en eski ve en büyük baltası bulunmuş olabilir

Suudi Arabistan'daki Qurh Ovası'ndaki kazı yapan arkeoloji ekibinin bulduğu el baltasının, şu ana kadar bulunan en büyük yontma taş devri el aleti olabileceği tahmin ediliyor. Yarım metre uzunluğunda, 9,5 santim genişliğinde ve 5,7 santim kalınlığındaki taş aletin dünyada şu anda bilinen en eski el baltası olduğu tahmin ediliyor.

 

Arkeologlar Suudi Arabistan'ın Al Ula kentindeki Qurh Ovası'nda yaklaşık 200 bin yıllık olduğu tahmiin edilen devasa bir el baltası buldular.  Arkeoloji kazılarında bulunan  51,3 santim uzunluğundaki el baltasının her iki ucu da keskinleştirilmiş. Balta iki elle kavranarak kullanılabiliyor. Arkeologlar, tahminleri göre balta kesme ve doğrama işlemlerinde kullanılmış.

Ekibin kazı ve proje direktörü Ömer Can Aksoy, bu el baltasının kesin bir tarihinin belirlenmesi için çok erken olduğunu ve bunun için daha çok araştırma yapılması gerektiğini dile getiriyor.

Webtekno.com sitesinin Türkçeleştiriği haberde, el baltasının tarihlendirilmesiyle ilgili olarak bölgede bulunan diğer buluntuların kıstas alındığı belirtiliyor. Baltanın yaklaşık olarak 200 bin yıllı olduğu tahmin ediyor. Bu da dolayısıyla Paleolitik Çağ'a ait olduğunu gösteriyor.


9,5 santim genişliğinde 5,7 santim kalınlığındaki el baltasının keşfi Kazı Başkanı Ömer Can Aksoy'a göre biraz şans eseri olmuş. Kazı çalışmalarında neredeyse gözden kaçan balta, ekibin kazı çalışmalarını bitirmeye karar verdikleri anlarda fark edilmiş 

Aksoy'un anlatımına göre; İki ekip üyesi, günlük çalışmalarının bitimine 15 dakika kala kum tepesinin yüzeyinde bir kalıntı buldular. Ardından bu kalıntının önemli olabileceğini düşünerek diğer ekip üyeleri de dahil olunca derinlemesine bir kazı gerçekleştirdiler. Bu el baltası dahil toplamda 13 buluntu elde edilen kazı çalışmasındaki en büyük el baltası, 51,3 santim büyüklüğünde oldu.

Araştırmalara devam eden arkeoloji ekibi, kazı çalışmalarına ekim ayında başladılar ve aralık ayına kadar devam edecekler. Neredeyse bitmek üzere olan kazı çalışmaları, 2024 yılında kış ve ilkbahar mevsimlerinde yine kaldığı yerden devam edecek.