Suvasa Yazıtı: Sivasa Yazıtı
Suvasa Yazıtı nedir? Sivasa Yazıtı nedir? Suvasa Yazıtı nerededir? Suvasa Yazıtında neler yazılıdır_
Suvasa Yazıtı (Suvasa kitabesi veya Sivasa Yazıtı); Nevşehir’in Gülşehir İlçesi’ne bağlı Ovaören (Göstesin) ve Gökçetoprak (eski adı Suvasa ya da Sivasa'dır) köyleri arasındaki kayalık bölgede bulunan Luvi hiyeroglifi (Luwi hiyeroglifi) ile yazılmış, Geç-Hitit dönemine (M.Ö. 8. yüzyılın ikinci yarısına) ait kaya yazıtıdır. İngiliz Hittitolog John David Hawkins ( Arkelog J. D. Hawkins) yazıtı MÖ 730 yılı civarına tarihlendirmiştir.
Nevşehir'deki en eski arkeolojik bulguların yer aldığı Gökçetoprak köyü Nevşehir’e 20 kilometre uzaklıktadır. Suvasa Yazıtı; Köyün güneyine doğru, kayalık platonun güney ucunda bulunan tek kaya bloğunun düzleştirilmiş bölümlerinde yer alır.
Kaya Bloğu, 4 metre uzunluğunda, 5.60 metre genişliğinde ve 3.10 metre yüksekliğindedir. Benzersiz şekilde hiyeroglif işaretleri oldukça büyüktür ve satır takip etmez.
Yazıda, Topada, Sultanhanı, Göstesin ve Kayseri’de de adı geçen Kral Wasusarma’nın hizmetkarlarından bazılarının adı ve unvanı yer almaktadır. Kayanın üst bölümünde yer alan ve dini ritüellerde kullanıldığı sanılan oyuklar, kayanın bir sunak olarak kullanılmış olabileceğini akla getirmektedir.
Oyukların bir kısmının defineci tahribatıyla oluştuğu tahmin edilmektedir.