Anasayfa / Aktüel

Tarihi Bilecik Saat Kulesi düğün fotoğraflarına mekan oldu

İpek Yolu üzerine inşa edilen ve 110 yıldır ayakta duran Bilecik Saat Kulesi, düğün fotoğrafı çektiren çiftlerden ilgi görüyor.

 

Sultan 2. Abdülhamid Han tarafından 1907'de İpek Yolu üzerine inşa ettirilen tarihi Bilecik Saat Kulesi ve çevresi, özellikle düğün ve özel gün fotoğrafları için vazgeçilmez mekan haline geldi.

İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle uzun süre kervanlara zamanı gösteren tarihi saat kulesi, son yıllarda mutluluklarını fotoğraflarla ölümsüzleştiren çiftlere ev sahipliği yapıyor. 

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, saat kulesinin tarihi öneme sahip bir yapı olduğunu hatırlattı.
Yağcı, saat kulesini 100. yılında restore ettirdiklerini, bunun kendilerine nasip olduğunu belirterek, "1907 yılında yapılan, 2007 yılında da belediye başkanlığımızın ilk döneminde restore ettirdiğimiz bir yapı. Çevresindeki düzenleme ve tarihi yapı gerçekten hafta sonları ve hafta içerisinde hemşehrilerimizin özel anlarını fotoğrafladıkları bir mekan haline geldi." dedi.

Kule önünde binlerce çiftin düğün öncesi hatıra fotoğrafı çektirdiklerini anlatan Yağcı, "Özellikle gelin ve damatlarımız, sünnet çocuklarımız mutlaka buraya gelip geleceğe naklettikleri anılar için saat kulesiyle fotoğraf çektiriyorlar. Tabii böyle eserlerin hemşehrilerimiz tarafından kullanılması bizlere ayrı bir anlam katıyor. Bugün de yine burada bulunan saat kulesi hemşehrilerimize zamanı gösteren ve geçmişten geleceğe selam veren önemli bir anıt eser olarak devam ediyor." diye konuştu.

İpek Yolu ticaretinin güzergahı
Belediyede görevli arkeolog Umut Özdemir de saat kulesinin 1907 yılında Sultan 2. Abdülhamid Han tarafından inşa ettirilmiş önemli bir mimari yapı olduğunu anlattı.

Özdemir, tarihi saat kulesinin inşa edilmesinin sebeplerine de değinerek, şunları kaydetti:
"Sultan 2. Abdülhamid Han tahta çıkışının 25. seneidevriyesinde Anadolu'da birçok yerde saat kulelerinin yapılmasının fermanını veriyor ve bu ferman sonrasında farklı dönemlerde, farklı tarihlerde illerimizi anıtsal olarak süsleyen birçok saat kulesi inşa edilmiş. O dönemlerde burası İpek Yolu ticaretinin bir güzergahıdır. Kervandaki tüccarların yollarına devam ettikleri esnada saati öğrenebilmeleri, vakti iyi kullanabilmeleri ve namaz kılan seyyahların da namaz vakitlerini öğrenebilmeleri amacıyla hakim noktaya, buraya saat kulesi inşa edilmiş."

Anadolu'da birçok saat kulesi bulunduğunu, bunların mimarisinin ise birbirinden farklı olduğunu aktaran Özdemir, "Buradaki saat kulemiz 4 katlıdır. İlk iki katının cephesi moloz taşlarla; üst iki katı ise ahşaplardan inşa edilmiştir. 20 metrelik bir uzunluğu bulunmaktadır ve en üstünde de bir külah kısmı vardır. Bu külah da kurşunla kaplıdır. Baktığımızda 4 cephesinde de kadranı görebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Özdemir, tarihi saat kulesi ve çevresinin, 2007'deki restorasyonun ardından güzel bir görünüme kavuştuğunu ve uğrak noktalarından birisi haline geldiğini vurgulayarak, "Çiftlerimiz özellikle özel günlerini taçlandırmak, anı ölümsüzleştirmek adına burada saat kulesiyle beraber fotoğraflar çektiriyorlar." şeklinde konuştu. 

Evlenen her çift, bunu yapıyor
Fotoğraf çektirmek için tarihi saat kulesini tercih eden Erdi-Hatice Güneş çifti de mutluluklarını ölümsüzleştirmek için buraya geldiklerini söyledi.

Damat Erdi Güneş, "Düğün çekimlerinin olduğu yerlerden birisi Bilecik'te. Tarihimizin en gözde mekanlarından birisi. Tarihi saat kulesinde çekindiğimiz fotoğrafla aşkımızı ölümsüzleştiriyoruz. Evlenen her çift bunu yapıyor." dedi.