Anasayfa / Aktüel

Tarihi eser kaçakçılığıyla mücadele eden gazeteci yazar Özgen Acar vefat etti

Tarihi eser kaçakçılığı ile mücadele veren yazarlar arasında yer alan, birçok tarihi eserin Türkiye'ye geri getirilmesine katkı sağlayan Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni ve yazar Özgen Acar, 86 yaşında Ankara'da dünya hayatına güzlerini yumdu. Türkiye'nin kültürel varlıkları ve yurtdışına yasa dışı yollarla kaçırılan tarihî eserlerine yönelik hazırladığı çalışmalarla tanınan yazarın ölümü basın dünyası kadar arkeoloji dünyasını da yasa boğdu.

 

ANKA Haber Ajansı'nın haberine göre, eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve köşe yazarı Özgen Acar, 86 yaşında, Ankara’da hayatını kaybetti.

Tarihi eser kaçakçılığı ile mücadele veren yazarlar arasında yer alan, "Yorgun Herkül" heykelinden "Karun Hazineleri"ne kadar birçok eserin Türkiye'ye geri getirilmesine katkı sağlayan Acar'ın cenazesi cuma günü Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Özgen Acar kimdir?

29 Eylül 1938'de dünyaya gelen Özgen Acar, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve Ekonomi Bölümü'nden mezun oldu. Gazeteciliğe, 13 Kasım 1960'ta Cumhuriyet'te başlayan Özgen, parlamento, Başbakanlık, ekonomi ve dış siyaset muhabirlikleri yaptı.

1980'de Milliyet gazetesinin Yunanistan Temsilciliği görevini, sonrasında Ankara Bürosu Haber Müdürlüğü'nü, New York Temsilciliği'ni yaptı. Özgen Acar, Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü, Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü, ODTÜ Üstün Hizmet Ödülü aldı

Fotoğraf: Nezih Başgelen arşivi