Tarihi müzik aletleri bu müzede sergileniyor
Ordu'daki Müzik Aletleri Müzesi'nde, çeşitli ülkelerden getirilen, aralarında 300 yıllık keman ve 150 yıllık piyanonun da bulunduğu enstrümanlar, müzikseverlerin beğenisine sunuluyor.
ORDU: Ordu'daki Müzik Aletleri Müzesi'nde, 21 ülkeden getirilen, aralarında 300 yıllık keman ve 150 yıllık piyanonun da bulunduğu çeşitli enstrümanlar sergileniyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde, Kültür Sanat Merkezi yanındaki Kültür Evi'nde geçen yıl açılan müzede, İskoçya'dan İsviçre'ye, Almanya'dan Moğolistan'a kadar birçok ülkeden getirilen müzik aletleri bulunuyor.
Her birinin farklı hikayesi olan enstrümanlar arasında, körüklü piyano, kanun, keman, klarnet ve ud da yer alıyor.
Müzede ayrıca sinema ve gazetecilik üzerine geçmişte kullanılan materyaller sergileniyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıl önce uluslararası bir ralli grubunu, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Ordu'ya davet ettiklerini söyledi.
Bu grubun, 21 ülkeden katılımcıyla İstanbul'dan giriş yaptıktan sonra yaylaları gezerek Ordu'ya geldiğini anlatan Toparlak, "Yaklaşık 700 kişi, 300 araçla etkinliğe katıldı. Buraya gelirken de sürpriz yaptılar ve düzenlenen gecede sahneye çıktılar. Atadan, dededen kalma tarihi müzik aletlerini evlerinden almışlar, Ordu'ya hibe etmek üzere getirmişler." dedi.
Bu organizasyonu iki yıl yaptıklarını belirten Toparlak, 21 ülkeden gelen konukların, eski müzik aletlerini kendilerine teslim ettiğini dile getirdi.
Organizasyon sonrası müzede envanterin çeşitlendiğine işaret eden Toparlak, "Yerli ve yabancı misafirler, müzik aletleri adına neyi merak ediyorsa müzede görebilir." diye konuştu.
Müzenin mesai saatleri içinde ziyarete açık olduğunu kaydeden Toparlak, görevlilerin ziyaretçilere müzik aletlerinin geçmişiyle ilgili bilgi aktardığını söyledi.
"Eski eserleri getirin" çağrısı
Müzeyi, daha büyük mekanlara, daha büyük eserlerle birlikte taşıma fırsatı yakalamayı istediklerini dile getiren Toparlak, vatandaşlardan, kenarda köşede, tavan arasında, tozlanmış raflarda kalan eski müzik aletlerini kendilerine getirmelerini istedi.
Toparlak, bu müzik aletlerinin, sahiplerinin adı yaşatılmak kaydıyla müzede koruma altına alınacağını bildirdi.
Müzeye gelen ziyaretçilerin müzik aletlerini kullanabildiklerine de dikkati çeken Toparlak, "Müzik meraklıları buraya geldiğinde eserleri eline alıp inceliyor ve çalabiliyor. Buradaki müzik aletlerinin hepsi aktif olarak çalışıyor. Hiçbiri atıl değil. Geçmişi çok eski tarihlere dayanmasına rağmen eserlerin tamamı kullanılabiliyor. Buradaki eserlerin çalışmasını devam ettirmeyi istiyoruz, bakımlarını da yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
Toparlak, Almanya'da geçmişte bir kilisede kullanılan, 150 yıllık maziye sahip körüklü piyanonun da müzede yer aldığını anlattı.
Çok farklı ülkelerden eserlere ulaşmaya çalıştıklarını vurgulayan Toparlak, "300 yıllık kemanımız var. Çarlık dönemine ait bir kanun da var. Bildiğimiz kanunlara benziyor ancak biraz daha küçük versiyonu. Aktif olarak ustası tarafından çalınabilir durumda. Kemençe gibi Moğolistan'ın yöresel bir çalgısı var. Herkesi buradaki farklı müzik aletlerini incelemek ve görmek üzere müzemize bekliyoruz." dedi.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak
AA Eyüp Elevülü