Tarsus yeni arkeoloji müzesini istedi
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’dan Yeni Tarsus Arkeoloji Müzesinin hizmete alınması istendi.
TARSUS için önem taşıdığı belirtilen 3 ayrı konu dosya halinde iki bakana iletildi.
tarsusakdeniz.com sitesinin haberine göre; Boğaziçi Üniversitesi Tarsus Gözlükule Araştırma Merkezi açılışı için Tarsus’a gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya, İlçenin tarihi ve turizmi içerisinde önem taşıyan hususlar, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H.Ruhi Koçak ve Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya tarafından müştereken sunuldu:
İşte sunulan dosyanın içeriği
1- YENİ TARSUS ARKEOLOJİ MÜZESİ
İlçemizde Camiicedit Mahallesinde bulunan Mülkiyet Hazineye ait 155 ada. 21 nolu parselde parsel üzerinde bulunan eski Adliye Binası 2008 yılında, Tarsus Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmiştir.
2016 yılında Restorasyon / Yeniden İşlevlendirme/ Teşhir – Tanzim/ Peyzaj ve Alt Yapı/ Zemin İslahı / Elektrik/ Mekanik Projeleri Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanmış ve Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır.
2016 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı yatırım programına alınan Yeni Tarsus Arkeoloji Müzesinin ivedi olarak hizmete alınması, İlçemiz turizmine önemli bir katkı sağlayacaktır.
2- CUMHURİYET (ANTİK ROMA YOLU) KAZI ALANININ TURİZM VE KÜLTÜR BAKANLIĞINA TAHSİSİ
Yeni Tarsus Arkeoloji Müzesinin doğu cephesinde bulunan 1993 – 2003 yılları arasında kazı çalışmaları gerçekleştirilen ve Tarsus Antik Kentinin zengin tarihi kültürel dokusunun simgesi konumunda olan Cumhuriyet (Antik Roma Yolu) Kazı Alanı, Tarsus Belediyesi mülkiyetinde bulunmaktadır. Söz konusu alanının, Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisi yapılarak, kazı alanında yapılacak restorasyon ve çevre düzenleme projelerinin Yeni Tarsus Arkeoloji Müzesi ile bir bütünlük halinde düşünülmesini istirham ediyoruz.
3- KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINCA KAMULAŞTIRMALARI GERÇEKLEŞTİRİLEN SİVİL MİMARİ KONUTLARIN TURİZME YÖNELİK HİZMETE ALINMASI
Tarsus İlçemiz, özgün sivil mimari kültür varlığı olan Tarsus Tarihi Evleri, geleneksel konut çeşitliği içerisinde Çukurova’da önemli ölçüde korunabildiği ender yerlerden bir tanesidir. Bu anlamda sahip olduğu kültür varlıkları ile önemli bir turizm merkezi konumunda bulunan Tarsus İlçemizin Turizmden pay alabilmesi için söz konusu konutların turizme kazandırılması gerekmektedir.
İlçemiz Kızılmurat Mahallesinde yer alan Kültür ve Turizm Bakanlığınızca St. Paul Kuyusu Çevre Düzenleme ve Sokak Sağlıklaştırma Projeleri çerçevesinde turizme yönelik olarak fonksiyon kazandırma üzere kamulaştırmaları gerçekleştirilen 12 sivil Mimarlık örneğinden 6 adet konutun restorasyonu, Valiliğimizin katkı fonundan karşılanan ödenekle 2012 yılında tamamlanmıştır.
Bu kapsamda kamulaştırmaları tamamlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığınızca “Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik” kapsamında yer teslimi yapılan konutların turizm amaçlı hizmete alınması,
Kamulaştırılan, ancak restorasyon projeleri henüz bulunmayan aynı ada içerisinde yer alan 677 Ada, 65,68 ve 69 nolu parsellerdeki konutların restorasyon projelerinin ve proje uygulamalarının yapılarak, toplamda 12 adet konutun kompleks halinde butik otel olarak hizmete alınması, Tarsus ilçemizdeki Turizm yatırımının amacına ulaşmasını sağlayacaktır.