Taşlıgeçit Arkeoloji Parkının çelik kafesleri 8 yıl sonra su altından çıktı
2010 yılından sulara gömüldükten 8 yıl sonra Tahtaköprü Barajı'nda sular çekilince yeniden gün yüzüne çıkan arkeolojik alanı erozyondan korumak amacıyla yapılan çelik kafeslerle örülmüş taş duvarların sapasağlam durduğu görüldü.
Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, eskiden Ağalarovası Höyük ya da Yığma Höyük olarak bilinen Taşlı Geçit Höyük ilk olarak 1950'li yıllarda Bahadır Alkım'ın İslahiye Vadisi’nde gerçekleştirdiği Arkeolojik yüzey araştırmaları sıarasında ortaya çıkarıldı.
1974’de zirai gereklilik sonucu yapılan Tahtaköprü barajının tamamlanmasıyla, baraj gölün kuzeybatı ucunda yer alan Taşlı Geçit Höyük de dâhil olmak üzere Yesemek’in önündeki vadinin batı tarafının büyük bölümü sular altında kaldı. Yerleşme o zamandan bu yana büyük oranda erozyona uğramış, yerleşmenin etekleri tamamen yok olmuştu.
Gaziantep’in İslahiye ilçesinde bulunan Taşlıgeçit Arkeoloji Parkı’nda, içi taşlarla doldurulmuş çelik kafesler kullanılarak baraj sularının neden olduğu erozyonun önlenmeye çalışıldı.
TURİZME AÇILDI VE 2010 YILINDA SULAR ALTINDA KALDI
2009 yılında Gaziantep Müze Müdürlüğü ile İtalya Bologna Üniversitesi işbirliğiyle Dr. Nicolo Marchetti başkanlığında yapılan kazı çalışmalarından sonra Taşlıgeçit Arkeoloji Parkı turizme açıldı. Aynı ovada yer alan Timen Höyük arkeoloji parkından sonra, İslahiye’deki ikinci arkeoloji parkı oldu.
Taşlıgeçit Arkeoloji Parkı, 2010'da Tahtaköprü Barajı'ndaki suyun yükselmesiyle su altında kaldı.
2010 yılında amamen suya gömülen Taşlıgeçit Arkeoloji Parkı, Tahtaköprü Barajı'nda suyun çekilmesiyle 8 yıl sonra yeniden gün yüzüne çıktı.
ÇELİK KAFESLERİN SAPASAĞLAM DURDUĞU GÖRÜLDÜ
Park, baraj suyunun çekilmesiyle 8 yıl aradan sonra yeniden gün yüzüne çıkarken o dönem baraj suyunun neden olduğu erozyonu önlenmesi amacıyla yapılan çelik kafeslerle örülmüş taş duvarların sapasağlam durduğu görüldü.
8 yıl sonra baraj suyunun çekilmesinin ardından Taşlıgeçit Arkeolojik Park'ın gün yüzüne çıktığını belirten arkeolog Mustafa Kemal Şahin, "Suyun çekilmesiyle baraj alanı içinde yer alan bölgedeki toprakta çatlaklıklar ve beyazlaşan taşları görülüyor" dedi.
DHA