Tayland'da fosilleşmiş 'yeni' balık türü bulundu
Nakhon Ratchasim'de bulunan 150 milyon yıl öncesine ait fosilleşmiş balığın Khoratichthys gibbus denilen daha önce bilinmeyen yeni bir türe ait olduğu ortaya çıkarıldı.
Kuzeydoğu Tayland'da 150 milyon yıllık fosilleşmiş balık türü keşfedildi. Keşif yeni ama fosil eski. Çünkü araştırmacıların bu keşfi gerçekleştirebilmesi için fosilin bulunuşundan bu yana aradan 20 yıl geçti.
20 yıl önce Bangkok'un 260 kilometre kuzeydoğusundaki Nakhon Ratchasima eyaletinde, bir gölet alanında işçiler tarafından iki kaya levhasının ortasında bulunan fosil, 1997'de Nakhon Ratchasima Rajabhat Üniversitesi'ne teslim edilmişti.
Balık fosilinin tatlısu balıklarının bilinmeyen 'yeni' bir türü olduğu tespit edildi. Geç Jura döneminden erken Kretase dönemine kadar varlığını sürdürüdüğü tahmin edilen balık Khoratichthys gibbus olarak adlandırıldı. Khorat balığın bulunduğu eyaletin halk arasındaki adı.
Üniversitedeki araştırmacı eksikliği yüzünden fosil üzerine uzun süre araştırma yapılamadı. 17 yıl sonra İsviçre'nin balık fosil uzmanı Lionel Cavin ile iki Taylandlı araştırmacısına katıldığı bir çalışma başlatıldı. Tayvanlı ve İsviçreli araştırmacılardan oluşan bilim heyeti balığı inceledi.
Araştırmacılardan Uthumporn Deesri'ye göre Khoratichthys gibbus 36 santimetre uzunluğunda, boynunun arkasında belirgin bir kambura sahip kemikli bir balık.
Uthomporn, balık özelliklerinin daha fazla incelenmesiyle, yeni türlerinin timsah evriminin en erken safhasındaki ilk gruptan birine ait olabileceğini düşünüyor. Fosil aynı zamanda ülkenin kuzey ve doğu bölgelerinde bulunan tatlısu balıklarının çeşitliliğinin de kanıtı olarak yorumlanıyor.
Bu keşfinden önce, geç Jura'dan erken Kretase dönemine kadar uzanan diğer yeni balık türleri, 2003 yılından bu yana Kuzeydoğu Tayland'daki Cavin ve ekibi tarafından bulunmuştu.
arkeolojikhaber.com